A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően tartottak szarvasmarhákat, mely során az állategészségügyi, a járványvédelmi, valamint az állatjóléti követelményeket sem teljesítették. A Nébih az állatok tartóival szemben hatósági eljárást indított, ami jelenleg is folyamatban van, olvasható a Nébih honlapján.

A Nébih ellenőrei azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendeltek el a telepen. Az intézkedés oka többek között az állomány ismeretlen állategészségügyi státusza, a nyomonkövethetőség, valamint a kötelező nyilvántartások hiánya. Olyan alapvető dokumentumok hiányoztak, mint az állomány-nyilvántartás, a gyógykezelési, a takarmányozási és a látogatási napló, de az állatok állategészségügyi felügyeletének ellátására sem volt írásbeli szerződés szolgáltató állatorvossal. A helyszínen az alapvető infrastrukturális feltételek (például járműfertőtlenítő, fekete-fehér öltöző, karantén istálló, boncolásra alkalmas hely, trágyatároló) sem voltak adottak.

Ezenfelül a szakemberek az állatvédelmi és állatjóléti követelmények súlyos megsértését tapasztalták, számos állati tetemet találtak.

A helyszínen készült felvétel alább megtekinthető:

Indexkép: Nébih