A minap bejelentették, hogy a módosítások után a kiszabható összegek körülbelül 30 százalékkal emelkednek meg.

Módosul a törvény

A 2024. évi központi költségvetési megállapodásból kiderül, hogy módosul a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásokról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény. A Világgazdaság szúrta ki, hogy a pénzbírságok legalacsonyabb összege 6500-ra, a legmagasabb összege pedig 200 ezer forintra emelkedik. Eddig ez a két szám 5000 és 150 ezer forint volt, így az emelés nagyjából 30 százalékos - írja a Pénzcentrum.

A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén a maximum büntetés 300 ezer forint volt, ami most már 400 ezer forintra ugrik meg. A fiatalkorúak esetében a legmagasabb pénzbírság 65 ezer forint (korábban 50 ezer forint volt), míg a szabálysértési eljárással büntethető szabálysértések esetében az összeg az eddigi 100 ezerről 130 ezer forintra emelkedik. Ami pedig a helyszíni bírságot illeti, a legmagasabb összeg korábban 25 ezer forint volt, ami a jövőben 32 500 forintra növekszik a fiatalkorúak esetében.

Mi a helyzet a felnőttekre vonatkozó bírságokkal?

A nagykorúakra vonatkozó helyszíni bírság összege korábban 50 ezer forint volt. Ez hat hónapon belüli újabb szabálysértés esetén 70 ezer forintra emelkedhetett. Ezek az összegek szintén változtak, hiszen míg előbbi 65 ezerre növekedett, addig utóbbi a 90 ezer forintot is elérheti.

A bírságok esetében átlagosan 30 százalékos emelkedéssel számolhatunk - fotó: pexels.com

A módosításokban a beszámítási rendelkezésekre is kitértek. Ennek kapcsán korábban úgy volt, hogy a szabálysértési őrzet, illetve a négy órát meghaladó tartamú előállítás minden megkezdett órája helyébe 200 forint pénzbírságot kell beszámítani. Ez az összeg most 300 forintra emelkedett, ami 50 százalékos növekedést jelent.

A pénzbírságok meg nem fizetése esetén pedig a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja meg. Az eddigi 5000 forintos egynapi elzárás innentől 6500 forint lesz.