Az intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hozzátették, hogy az eredmények alapján a Nébih május 23-án elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzetek feloldását.

A hivatal arról adott ki tájékoztatást, hogy a megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek hazánkban a madárinfluenza miatti területi korlátozások. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is.

Azonban a jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem kezdődhetnek meg a szállítások, és erre leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerinti mentesség visszanyerését követően kerülhet sor – írják.

A harmadik országokkal kapcsolatos kereskedelmi információk itt találhatók.

A felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír

A felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír – Fotó: Pixabay

A kedvező járványügyi helyzet miatt az országos főállatorvos módosította a baromfik betelepítésére és mozgatására vonatkozó ideiglenes szabályokat – írja a Nébih.

Ugyanakkor kiemelik, hogy a madárinfluenza vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőséggel bír.