Te is minden évben izgatottan várod, milyen lesz az idei burgonyatermés? A kertben termő zöldségek valódi kincsek, a késői burgonyafajták pedig aranyat érnek! Ismerd meg a legnépszerűbb fajtákat, és azt is eláruljuk, miért érdemes nekik helyet szorítani a pincében!

Késői burgonyafajták: miért ezeket szeretik a legtöbben?

A késői burgonyafajták hosszabb tenyészidejük miatt csak őszre érnek be, viszont cserébe sokkal jobban tárolhatók, mint a koraiak. Ezek a burgonyák vastagabb héjjal rendelkeznek, emiatt kevésbé sérülékenyek, és hónapokig megőrzik minőségüket. 

A kedvenc fajták többek között a Merlot, a Manitou, a Sarpo Mira, az Agria, de nagyon kedvelt a Desiree burgonya is.

A Desiree burgonya fajtát a piros héja és sárga húsa jellemzi. A Desiree burgonya igazán ízletes és tápláló, ezért különösen népszerű. Az íze krémes és gazdag, ezen kívül pedig vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban is bővelkedik.

A Desiree burgonya jól bírja a különböző időjárási viszonyokat, termése bőséges és stabil. 

Ha késői burgonyát termesztesz, figyelj arra, hogy a betakarítás előtt a lomb teljesen elszáradjon. Ez általában szeptember végére, október elejére esik - tudjuk meg a zoldsegkosar.hu írásából. Ilyenkor a gumók már jól fejlettek, héjuk megkeményedett, így kevésbé sérülnek a felszedéskor. Használj ásóvillát, hogy ne vágd vagy szúrd meg a krumplikat! Ha sérülésmentesek maradnak, garantált a hosszú eltarthatóság.

Tárolás: a pince igazi királyai

A titok a hűvös, sötét, jól szellőző helyiség! A legjobb, ha 4-8 Celsius-fokon, 90-95%-os páratartalom mellett tárolod a burgonyát. Ne tedd közvetlenül a földre, inkább faládákban vagy szellős zsákokban pihentesd.


burgonya krumpli

Tudd meg a helyes tárolás ismérveit! Fotó: Shutterstock

Figyelj rá, hogy ne kapjanak fényt, mert megzöldülnek és mérgező szolanint termelnek! Havonta nézd át a készletet, és távolítsd el a romló gumókat, így akár tavaszig is eláll a termés.

Felhasználás: püré, sütés, vagy valami extra?

A Desiree és Rosalind igazi jolly joker a konyhában! A Desiree enyhén lisztes állaga miatt tökéletes pürének, krumplis tésztákhoz, de a sütőben is szépen pirul. A Rosalind inkább főzni való, így levesekhez, főzelékekhez ajánljuk. De bármelyikből remek házi sült krumpli készülhet, hiszen a késői fajták jól bírják a hőt, kívül ropogósak, belül krémesek lesznek.

A burgonya tárolásának titkai


  • A tárolás sikeréhez nagyban hozzájárul, hogy mikor szeded fel a burgonyát. Ha ugyanis túl korán szeded fel, vagy éppen túl sokáig vársz vele, a burgonya jóval sérülékenyebbé és kevésbé eltarthatóvá válik.
  • Ha van pincéd, akkor egyértelműen ott van a legjobb helye a krumplinak. A hosszas tároláshoz egy körülbelül 4 és 8 Celsius-fok közötti, fagymentes, száraz helyiségre van szükség. A hőmérsékletnek nem szabad 4 Celsius-fok alá süllyednie, mert akkor a keményítő cukorrá alakul a burgonyában és meg fog változni az íze.
  • Ha nincs pincéd, akkor akár egy jól hőszigetelt ládában is tárolhatod a krumplit. Alulról is szigeteld a ládát, és tedd a fal mellé, ahol védettebb helyen tudja átvészelni a telet. A szalma kiváló hőszigetelő, így alulra és felülre is tehetsz belőle egy vastag réteget.
  • Ha kellően sötét a tárolási hely, akkor a krumpli nem hajt ki. Azonban hetente vagy kéthetente nem árt ránézni, és eltávolítani a csírákat, továbbá kivenni a többi közül az esetlegesen romlásnak indult gumókat.
  • Ne tárold együtt a burgonyát gyümölcsökkel. Az alma, a körte, a szilva vagy a banán mind etilént termel az érésük során, így ha a burgonyát velük egy helyiségben tárolod, az csírázásra fogja ösztönözni a krumplit.


Ezért egyél sok krumplit

A burgonya hazánkban az 1600-as években lett igazán népszerű, melyet azóta is töretlenül megőrzött. Nem is csoda, hiszen szinte nincs is olyan fogás, amelyhez ne lehetne felhasználni, és talán nincs is olyan nap, amikor valamilyen formában ne kerülne az asztalunkra. A burgonyás kenyér, a krumplileves, a sült burgonya, a chips, a krumplis pogácsa, mind nagyon kedvelt és finom ételek.

A burgonya körülbelül 90 cm magasra tud megnőni. Lágyszárú növény, melynek föld feletti szárcsomóiból nőnek ki a hajtások és a levelek, míg a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack csúcsának megvastagodásából nő ki a gumó. A burgonya 12 hét alatt növeli meg gumóit.

Fogyasztani csakis a gumóját szabad, mert szárában, leveleiben, a burgonyagumó rügyeiben és a zöld héjában méreganyag található. Ezt a méreganyagot szolaninnek nevezzük, amely később a csírákban is megjelenik, ezért fontos fogyasztás előtt eltávolítani azokat a burgonyáról.

A burgonya egy felnőtt napi C-vitamin szükségletének nyolcadát biztosítja, de az újburgonya ennek a dupláját tartalmazza. Emellett kiváló B1-, B6- vitamin és folsav forrás, alacsony nátrium és magas kálium tartalmának köszönhetően pedig képes szabályozni a vérnyomást. Gazdag rostforrás, így az emésztőrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet játszik.

A legtöbb rostot a héjában főtt és a sült burgonya tartalmazza. Alacsony a kalóriatartalma, mégis gyors telítettség érzetet okoz, így a fogyókúrázók is gyakran fogyasztják. Azonban ügyelni kell rá, hogy az olajban elkészített változat akár háromszoros energiatartalommal is bírhat. Mivel főtt állapotában a tápanyagok egy része kioldódik a vízben, érdemes az ételhez a főzővizet is felhasználni, vagy levest készíteni belőle.

Jól eltartható burgonyát és hozzá jó étvágyat kívánunk!