Dániában – hivatalos adatok szerint – évente közel egymillió tonna lehullott falevelet (és apró gallyat) távolítanak el a kertekből és parkokból - írja a miragenews.com

falevél

A gombák, baktériumok és mikrobák lebontják, és jórészt átalakítják ezeket a szerves hulladékokat – fotó: pixabay.com

600.000 tonna szén-dioxid légkörbe jutását lehetne megakadályozni

A dánok örömmel nyugtázzák a kertek és közparkok megtisztítását, Per Gundersen, a Koppenhágai Egyetem professzorának véleménye szerint viszont sokkal érdemesebb lenne ezt a fák alatt hagyni.

Gundersen kalkulációi szerint a lehullott levelek fák alatt hagyása (ha mindenki pontosan tudná, hogy hogyan kell azokat kezelni) országos szinten, mintegy 600.000 tonna szén-dioxid légkörbe jutásának elkerülését tenné lehetővé.

A bomlástermékek jó hatással vannak a talajra is

Ha figyelmen kívül hagyjuk a jelenlegi rendszerben a bioenergia termelésére fordítható részek használati értékét, akkor a kerti hulladék CO2-tárolási potenciálja elérheti Dánia 2030-ra kitűzött 70 százalékos csökkentési céljának körülbelül a felét.

A gombák, baktériumok és mikrobák ugyanis lebontják, és jórészt átalakítják ezeket a szerves hulladékokat, és a bomlástermékekkel növelik a talaj tápanyag tartalmát, és javítják annak szerkezetét, illetve vízvisszatartó képességét.

További előnyt jelent a falevelek összegyűjtésére és elszállítására fordított, fentiek szerint felesleges munka kiiktatása.