Mégsem támogatja az Európai Néppárt a mezőgazdaságot érintő legfontosabb korlátozásokat, ezért összeomolhat az Európai Unió zöld átmenetet támogató, évek óta hangoztatott javaslata – tudta meg a napi.hu

növényvédő szer

A növényvédő szerek használatát 50 százalékkal akarják csökkenteni 2030-ig – fotó: pixabay.com

Az Európai Unió új típusú géntechnológiákkal váltaná fel a növényvédő szereket

Az Európai Néppárt, az Európai Parlament legnagyobb frakciója nem támogatja a növényvédő szerek felhasználásának kötelező csökkentését és a természet helyreállítását célzó törvényt. A döntés következtében összeomolhat az Európai Unió elképzelése a fenntartható élelmiszer-előállításról, de  veszélybe kerültek a klímacélok elérésére tett uniós vállalások is.

A jobbközép frakció döntését a szociáldemokraták és a liberálisok keményen bírálják. A baloldali frakciók felszólította az Európai Bizottságot, hogy emiatt júniusban ne tegyen javaslatot az új géntechnológiák (NGT-k) szabályozására vonatkozóan, amit viszont a néppárti képviselők támogatnak és a baloldali frakciók utasítanak vissza.

Az EU intézményei az EP-választások közeledtével valószínűleg a feldühített gazdák és a versenyképességüket féltő agrárvállalatok bizalmát akarják visszaszerezni.

A gazdák szerint nincs mivel helyettesíteni a vegyszereket

Nagy vihart kavart az javaslat, miszerint a növényvédő szerek használatát 50 százalékkal akarják csökkenteni 2030-ig. Emiatt a tagállamok komoly fenntartásokat fogalmaztak meg, hiszen a gazdáknak elképzelésük sincs arról, hogy mivel lehetne helyettesíteni a vegyszereket.

A kérdésre, ami éveken keresztül megválaszolatlan maradt, most Brüsszel megadta a választ: a növényvédőket az új géntechnológiák (NGT-k) széleskörű alkalmazása válthatná fel.

Az új géntechnológiák bevezetéséről a baloldali frakciók teljesen eltérően gondolkoznak. A zöldek a GMO-kra vonatkozó törvények fellazítását teljes mértékben elutasítják, míg a liberálisok és a szociáldemokraták azt hangsúlyozzák: bár az Egyesült Államok és Kína már alkalmazza a növénynemesítés felgyorsítását és a növények ellenállóképességének javítását segítő módszereket, de Európának nem kell ezt az utat követnie.

permetezés

A növényvédőket az új géntechnológiák (NGT-k) széleskörű alkalmazása válthatná fel – fotó: pixabay.com

A „GMO light" az agráriumot is megosztja

A Copa-Cogeca, az agrárvállalatok és  termelők legnagyobb európai érdekképviselete támogatja az NGT-k új, jelenleginél lazább szabályozását, mert a véleményük szerint a mezőgazdaság csak így lesz képes felvenni a küzdelmet a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebbé váló időjárással, azaz az élelmezés-biztonság csak a génszerkesztéssel tartható fenn.

Az agrárcégek kifejezetten támogatják a géneljárásokat, még a hagyományos GMO-termesztést is, ami pillanatnyilag külön engedélyezési eljáráshoz kötött az Európai Unióban. A gazdáknak viszont fenntartásaik vannak a GMO-val kapcsolatban.

Az új géntechnológia jelentősen eltér a hagyományos génmódosítástól. Amíg a GMO-módosítás során egy növény, egy másik élőlény génjeinek hozzáadásával új tulajdonságokat kap, addig az új génszerkesztéssel, az idegen DNS bejuttatása nélkül érik el ezt a hatást.

A technológia előnye, hogy a génszerkesztés hatására bekövetkező változások természetes körülmények között is létrejöhetnek, ellenben a hagyományos GMO-kkal, ahol a természetben nincs esély ilyen változásokra.

Nagy-Britannia is elérhetővé tette nemrég az új géntechnológiákat, viszont komoly felháborodást váltott ki, hogy azt nem csak a növénynemesítésben, de az állattartásban is engedélyezték.  Ez azért jelent problémát, mert a hosszabb távú következményei kiszámíthatatlanok, ráadásul lehetetlen feladat a szabályok betartásának ellenőrzése is.

gmo

Az élelmezés-biztonság csak a génszerkesztéssel tartható fenn? – fotó: pixabay.com

Brüsszel magára dühítette a gazdákat

A mezőgazdasághoz és az élelmiszer-előállításhoz köthetők az elmúlt évek legnagyobb vihart kavaró uniós tervei: a Green Deal és a Fit for 55 klímacsomagokban a kiemelt célok között szerepel a talajok minőségének javítása, a termeléssel járó károsanyag-kibocsátás visszaszorítása,  és a biológiai sokféleség helyreállítása.

Frans Timmermans bizottsági alelnök szerint csak akkor valósulhat meg a fenntartható mezőgazdaság, ha a növényvédőszer-használat 2030-ra jelentősen csökken és egy Hollandia méretű területet kivonnak a mezőgazdasági termelésből a természet helyreállítása érdekében.

A zöldstratégia az állattartókat is súlyosan érintené, mert az antibiotikum-használat drasztikus csökkentése mellett az állatjóléti elvárások növelése is gondokat okozna és drága beruházásokra kényszerítené őket, miközben még mindig nem terjednek ki a szigorú előírások az unióba érkező termékek előállítási körülményeire.

szarvasmarha

A zöldstratégia az állattartókat is súlyosan érintené – fotó: pixabay.com

A hollandok után utcai demonstrációba kezdtek az olasz gazdák is

Rögtönzött utcai demonstrációt szervezett a legnagyobb olasz gazdaképviselet, a Coldiretti az Európai Unió ipari kibocsátás-csökkentési javaslata miatt.

Az olasz gazdák elutasítják, hogy ipari besorolást kapjon a gazdaság bizonyos állatlétszám felett, és velük szemben az ipari kibocsátásra vonatkozó korlátozások lépjenek életbe.

Emellett nemet mondtak a címkézésre vonatkozó tervekre, az extraszűz olívaolajat és a borászatot érintő korlátozásokra és az állattenyésztés megbélyegzésére is. Az olaszországihoz hasonló tervek miatt Hollandiában rendszeresen demonstrálnak a gazdák, az a különbség, hogy amíg az olasz kormány a gazdák pártjára állt, addig a holland kormány a klímacélokat hangsúlyozza.