Közeledik a tavaszi vetés ideje, amikor a kukoricát, napraforgót vetik a gazdák. A munka egyik akadálya, hogy az ország nagy részén hiányzik a csapadék. Tolna vármegyében például az esős napok helyett inkább csak szitálás volt, ami nem sokat segített az aszályos földeken – írja a teol.hu.

vetés

Lassan kezdeni kellene a tavaszi vetéseket – fotó: pixabay.com

Kezdeni kellene a tavaszi vetést

"Sokéves átlagban a március a legszárazabb hónapok egyike, volt olyan év is, hogy nulla volt a lehullott csapadék mennyisége" – mondta dr. Vörös Géza szekszárdi szakmérnök, aki több évtizede méri, adminisztrálja Tolna vármegye időjárását.

Április eleje van, lassan kezdeni kellene a tavaszi vetéseket, az őszi búzát, repcét pedig kezelni kell a jó termés érdekében. A növényvédelemhez viszont hiányzik a bemosó eső.

"Az elmúlt negyven évben ötször volt olyan esztendő, amikor az április is nagyon száraz volt " – fogalmazott dr. Vörös Géza, majd hozzátette: "Idén decemberben szerencsére még esett annyi eső – hó sajnos nem volt a vármegyében –, ami valamivel meghaladta az átlagot, viszont a január, február, március csapadékszegénynek bizonyult".

Kukorica helyett lehetne mást is vetni

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja beszélt a lapnak arról, hogy az idei évben 45 milliméternyi eső hullott a környéken.

Még nincs nagy baj, hiszen a talajban van még nedvesség, és ha jól kezelték a földeket akkor ez egy ideig meg is marad. Viszont érdemes átgondolni, hogy kukoricát vagy helyette más növényt vessünk-e

– mondta a szakember.

"Ha nem lesz csapadék, akkor nem érdemes kukoricát vetni, emiatt nem is vettük meg előre a vetőmagot. Ki tudja, hátha találunk más növényt is, ami megfelel az igényeinknek. Tavaly szemes cirokkal kísérleteztünk hatodik növényként, néhány hektáron. Többet termett mint a kukorica, kevesebb költséggel, el tudtuk adni, csupán tonnánként kétezer forinttal kaptunk kevesebbet, mint a kukoricáért. Idén száz hektáron terveztük ezt a növényt, de lehet, hogy a kukorica helyére is teszünk belőle" – mondta Krieser János.

Április elejére tervezik a szemes cirok és a napraforgó vetését, a kukoricáét pedig május 5-e utánra. A vetőmagot még nem vették meg, bízva abban, hátha olcsóbb lesz az ára. A gazdáknak nincs megtakarításuk, örülnek, ha túlélik az idei évet – tette hozzá.

A kukorica szereti a sok csapadékot

A teol.hu megkérdezte a Szakcs környékén élő gazdálkodókat is, akik elmondták, aszály van, hiányzik a csapadék, de egyelőre még bizakodnak. A kukoricának bőséges csapadék kellene, mostantól csak az a kérdés, mennyire lesz aszályos az idei év is.

A kukoricának még a vetés előtt lényeges lenne, hogy a talaj feltöltődjön csapadékkal, ami októbertől március végéig egy átlagos évben 240 milliméternyi esőt jelent. Most úgy tűnik, idén ez nem valósul meg.

Sok múlik azon, miként alakul az időjárás az elkövetkező hetekben. Április második felében a sok éves átlag szerint ötven milliméternyi eső szokott hullani, ha az idén is így lesz, akkor a szakemberek szerint nagy baj lehet belőle, hiszen a csapadék hiányában kérdés, hogy a növényvédő szerek, a gyomirtások, a mű­trágyázások mennyire lesznek hatékonyak.

"Legalább 15–20 milliméternyi bemosó eső kellene ahhoz, hogy a növényvédő szerek hatékonyak legyenek" – jelentette ki dr. Vörös Géza.