A holland kormány a környezetszennyezés visszafogása érdekében – az EU jóváhagyásával – az állatállomány radikális csökkentéséről hozott határozatot, és jelentős egyszeri támogatást fizet azoknak a gazdáknak, akik  Natura-2000 területeken található állattartó telepeik végérvényes felszámolását vállalják – írja az agrarheute.com hírportál.

szarvasmarha

A kilépő szarvasmarha-, sertés- és baromfitartó gazdák minden bevételkiesését kompenzálják – fotó: pixabay.com

Ez mintegy 3.000 hollandiai állattartó telep (a legmagasabb nitrogénkibocsátással rendelkező gazdaságok) felszámolását jelentheti, amelyre Hollandia összesen 1,47 milliárd euró kompenzálási (kilépési) támogatást irányzott elő.

Az állattartók az intézkedés bejelentésekor hevesen tiltakoztak az ellen, de az egy gazdának átlagosan jutó, 500 millió eurós kiszállási kártérítés megváltoztatta a hozzáállásukat, az államnak pedig nem volt más lehetősége a súlyos környezeti károk helyreállítására.

A jelzett összeg várhatóan a kilépő szarvasmarha-, sertés- és baromfitartó gazdák minden bevételkiesését kompenzálja a következő évek elmaradt jövedelmeivel együtt.

A holland állam és az EU szigorú kikötése, hogy a kilépési támogatásban részesülő gazdák hasonló gazdasági tevénységre sem Hollandiában, sem más EU tagországban nem vállalkozhatnak.