Amint teljesen beépül az üzemanyagárakba a jövedékiadó-emelés, alig lesz olyan szomszédos ország, ahol ne lenne olcsóbb az autó megtankolása. Szinte bármelyik környező országba megéri majd átmenni, amint január 15-től a jövedéki adó emelésének második lépcsőjét is beépítik az árakba - írta meg a Világgazdaság.

Képtelenség kiigazodni

A jelenlegi helyzetben senki sem tudja megmondani, hogy mennyibe kerül majd a benzin és a gázolaj. A mostani árcsökkenés után azonban a gázolaj ára 589 forintra változott, a benziné viszont ugyanúgy 562 forint, ahogy korábban is. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a kisebb töltőállomások és a nagyobb kutak eltérő módon érvényesítették, illetve érvényesítik az adóemelést. Az autósok tehát benzinkúttól függően nagy árkülönbséggel tudnak tankolni.

Szinte mindenhol olcsóbb

Január közepétől újabb 21 forintos emelés lép életbe, így Szerbiát kivéve, gyakorlatilag mindenhol olcsóbban lehet majd tankolni, mint itthon. Horvátországban például a jövedéki adó csökkentésével, valamint a kereskedők haszonkulcsának korlátozásával mondhatni hatósági árassá tették az üzemanyagot. Ennek köszönhetően literje 1,4 euróért kapható, ami átszámítva 532 forintot jelent. Ennek ellenére a horvátok nagy része szintén szomszédos országba jár át tankolni, mégpedig Bosznia-Hercegovinába, ott ugyanis csupán 450-460 forint körül mozognak az árak.

Szlovénia is hasonlóan tesz, az ország kormánya szintén a jövedéki adók és a profitok maximalizálásával nyúltak bele az árazásba. Ezt követően a benzin literjéért 1,37 eurót érnek el, ami nagyjából 520 forintot jelent, ezzel szemben a dízelt 1,48 euróért, tehát 560 forintért értékesítik. A szabályozás ebben az országban az autópályák menti kutakra nem vonatkozik, így ott 620-630 forintért üzemanyagot vásárolni.

Szlovákiában jó ideje stagnál a benzin, valamint a gázolaj ára. Az országban átlag 1,55 euró körül fizetnek literjéért, ez nagyjából 590 forintnak felel meg. Vannak azonban olyan területek is, ahol ez 15-20 forinttal is olcsóbb lehet.

Végül, de nem utolsó sorban Romániában is megéri tankolni, ahol az átlagárak 508 és 544 körül alakulnak.

A lakosság egy része ismét a szomszédba járhat tankolni - fotó: pexels.com

Szerbia kivétel

Ezzel szemben Szerbiában szintén a kormány szabja meg az árakat, de még így is drága az üzemanyag. A benzin átlagára 175 dinár, azaz 562 forint, míg a gázolaj 195 dinár, ami 627 forintnak felel meg.

A lap szerint a határ mentén élő magyar autósok egy ideje már inkább a szomszédos országokban tankolnak, ahol egy tank üzemanyaggal akár több ezer forintot is spórolhatnak.