A szokatlan meleg szeptember után októberben sem valószínű nagy hideg, így már biztosan később kezdődik a fűtési szezon. A Kopernikusz Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatai szerint a következő hetekben és hónapokban enyhébb lesz az időjárás Nyugat-Európában. A kellemes időjárás pedig enyhítheti a gázellátási aggodalmat a téli időszak előtt.

Októberben kezdődik a fűtési idény

Európában általában október elején kezdődik meg a fűtési szezon, de 2023-ban várhatóan csúszni fog. Éppen ezért a gáztárolók töltöttsége már most 94 százalékos, a szokásosnál kisebb kereslet miatt pedig lehetőség van további szállítmányokra. A Bloomberg szerint mindez lenyomhatja a gázárakat - írta meg a Világgazdaság.

„Az árak még jelentősen csökkenhetnek a következő hetekben, és tovább zuhanhatnak, ha később kezdődik a tél" – emelte ki Anthony Yuen, a Citigroup stratégája.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jelentése szerint a mérések kezdete óta 2023 volt a legforróbb nyár a bolygón. Június, július és augusztus hónapok együtt 0,23 Celsius-fokkal voltak melegebb, mint bármely más évben, ráadásul 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb az 1951 és 1980-as évek közötti átlagos mértéknél. Ez főleg a magas tengerfelszíni hőmérséklet miatt történt így, amit az El Nino jelenség csak tovább fokozott.

Meleg és csapadékos tél

Az előrejelzések alapján a forró nyarat egész Európában az átlagosnál melegebb és csapadékosabb tél követi. A Kopernikusz adatai szerint legalább 50 százalékos esélye van annak, hogy december és február között az átlagosnál melegebb idő várható, főleg az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, valamint Németország egyes területein. Emellett kiemelték, hogy az Ibériai-félszigeten még nagyobb az esélye az enyhe időjárásnak.

Az adatok alapján szeptember második felében és októberben az egész kontinensen jóval melegebb lesz, főleg Európa keleti részén.

80 százalékos csökkenés

Az európai gázárak az utóbbi évben nagyjából 80 százalékkal csökkentek, ezáltal a régióban szinte sehol sincsen hiány, hiába volt bizonytalanság a piacot illetően. A Goldman Sachs szerint a felhalmozott készleteknek köszönhetően a tél előtt nem valószínű az áremelkedés. A jelenleg tartó sztrájkok sem okoznak tartós fennakadásokat, így emiatt aggodalomra sincsen ok.

Egy darabig még biztosan nem kell fűteni - fotó: pexels.com

Több LNG juthat Ázsiába

Miután Európában gyenge a kereslet, így több LNG juthat Ázsiába, főleg Kínába, ahol egyelőre nem fejezték be a téli feltöltéseket. Nőhet a kereslet továbbá az amerikai kontinensen, hiszen Kolumbiában és Brazíliában az El Nino miatt kevesebb volt a csapadék, ezáltal csökkent a vízerőművek teljesítménye.

Amennyiben Európának még több gázra lenne szüksége később, az sem okozhat problémát, hiszen hamarosan újabb LNG-terminálok nyitnak meg, tehát lesz hol fogadni az importot.