A gyár esetében csak „A traktorok éve”-ként emlegetett 2024 kapcsán a Case IH nem bízott semmit a véletlenre, hogy lekörözze a konkurenciát a legnagyobb törzscsuklós erőgépek kategóriájában is. A nemzetközi porondon 2023. augusztusában bemutatkozott eddigi legerősebb új Quadtrac 715 ugyanis sokkal többet jelent a korábbi csúcstartó 620-as modell leporolásánál.

Az új, 16 literes, 778 LE csúcsteljesítményre és brutális, 3255 Nm-es nyomaték leadására képes új FPT Cursor motorblokk kihasználásához ugyanis az erőgépet tetőtől talpig áttervezték a mérnökök – a sorból végül a kezelőknek szánt kényelmi újdonságok sem maradtak ki.

Az elődöknél 100 LE-vel nagyobb teljesítmény gyakorlatilag 1 méterrel szélesebb munkagépek használatát teszi lehetővé a magyar mezőgazdasági nagyüzemeknek is, amely olyan plusz, amire az élesedő gazdasági versenyben szüksége van az ágazatnak. Az előzetes magyar gépismertetők szerint kérdés, hogy az új törzscsuklós traktorkirály a magyar piacra nem lett-e túlméretezve. Azonban Szollinger János, a Case IH mezőgazdasági gépek kizárólagos hivatalos márkakereskedőjének, az Agri CS Magyarország Kft.-nek a kereskedelmi igazgatója szerint ez messze áll az igazságtól.

Quadtrac 715

2023. augusztusában bemutatkozott eddigi legerősebb új Quadtrac 715 – fotó: Agri CS Magyarország Kft.

Az új Quadtrac 715 elképesztő, 15%-os teljesítménytöbbletre képes vadonatúj FPT Industrial c16 TST, kétlépcsős turbófeltöltővel és levegővisszahűtővel szerelt erőforrása kapcsán egyes cikkekben azt jósolták, hogy ez a traktor inkább csak az USA, Kanada, Oroszország, Ausztrália és Brazília piacain válhat keresetté. A magyar mezőgazdasági nagyüzemek mennyire tudják kiaknázni egy ekkora törzscsuklós traktor lehetőségeit?

– A Case IH legnagyobb törzscsuklós erőgépénél a méret növelése egyáltalán nem öncélú, és a magyar piac estében is jól kihasználható. Az eddigi legnagyobb törzscsuklós Quadtrac 620-asokkal eddig is 12-16 méteres, esetenként 18 méter szelességű munkagépekkel dolgoztak a partnereink.

A mezőgazdasági nagyüzemekben az, hogy adott művelési feladat elvégzését egy több mint 10%-os teljesítménynövelés után még gyorsabban képes elvégezni egy vezérgép, a szezon végén jelentős különbséget mutat majd. Nagyságrendileg nézve, ahol egy 12-16 méteres talajművelő eszközzel eddig 8-9 km/órával tudtak haladni a gépkezelők, az új Quadtrac 715-el elérhető a 11-12 km/óra munkatempó is. A 2022-2023-as évek tapasztalata az volt, hogy bármely feladatra vásárolunk erőgépet, többé a motorerő-tartalék nem lehetőség, hanem szükséges alapvetés. Az optimálisnál szárazabb vagy épp nedvesebb talajok művelésével más esetben csak üzemanyagveszteség mellett birkózna meg a gép.

Quadtrac 715

Az új Quadtrac 715-el elérhető a 11-12 km/óra munkatempó is – fotó: Agri CS Magyarország Kft.

A felépítését nézve mitől több az új Quadtrac 715, mint egy erőteljesebb motorral szerelt Quadtrac 620 törzscsuklós traktor?

– Több cikk a Quadtrac 620-as traktorokkal összemérve mutatja be a Quadtrac 715 újdonságait, de fontos kiemelni, hogy ez nem egy átdolgozás, a Case IH mérnökei teljesen új alapokon alkották meg az eddigi legerősebb törzscsuklós erőgépet. Műszaki embereknek ez megnyugtatóan hathat, hiszen egy erőteljesebb erőforrás hosszú távon biztosan túlterhelte volna a régi vázszerkezetet, erőáttételi rendszert.

A Quadtrac 715-ösnél erőteljesebb törzscsukló szerkezetet alkottak meg a mérnökök, megerősítették a váltóművet, robusztusabbá vált a hajtáslánc, a hevederes járószerkezetnél is megnövelték a hajtókerekek átmérőjét 8 cm-rel. Minden adott tehát, hogy a gép el is bírja a nagyobb terhelést, amire szánták. Elsőre kozmetikázásnak tűnhet például a motortető dizájnjának átalakulása is, de ezt is a gép megújítása követelte meg.

A korábbi 12,9 literes motort ugyanis 15,9 literes Cursor motorblokkra cserélték, ennek pedig nagyobb hűtőkapacitás kell. Ez magával hozta a hűtőrács átalakítását, az átalakulásból pedig a legjobbat szerették volna kihozni a tervezők, így úgy változtattak a motorháztetőn és a hozzáférési pontokon, hogy a karbantartás, szervizelés még egyszerűbb legyen. A gép erőforrásának nyomatékleadása végül 3255 Nm lett, ami brutális.

A gumihevederes járószerkezeten is azért kellett a hajtókerék átmérőjét megnövelni, mert a gép paramétereihez növelni kellett a felfekvő körmök számát is, amelyek haladáskor a gumiheveder bordáiba beleakadnak – ez az új gépben 5-re nőtt. Egy traktornál csak akkor van értelme növelni a motorerőt, ha azt a gép le is tudja adni a talajra. Az új Quadtrac 715 a 11%-kal megnövelt felfekvőfelülettel képes erre, ráadásul ezzel a talajtaposása is csökkent.

Quadtrac 715

A Case IH mérnökei teljesen új alapokon alkották meg az eddigi legerősebb törzscsuklós erőgépet – fotó: Agri CS Magyarország Kft.

Gépkezelői szemmel mi változott a legnagyobb törzscsuklós Case IH traktorban?

– A fülkébe a könnyű és biztonságos bejutást forgó lépcsők biztosítják, míg fülkén belüli kényelemért négypontos vezetőfülke-felfüggesztés kezeskedik. A gép fényereje is 11%-kal növekedett, a kiegészítő LED-es csomag felszerelésével 360 fokban 45600 lumenre képes a munkalámpakészlet. A beltérben extra tárolóhelyeket alakítottak ki, a gép hangszórórendszere is továbbfejlődött. Az A-oszlopba integrált sínrendszerre könnyen rögzíthetőek a monitorok, ilyen téren a géphez akár egy második AFS Pro 1200 érintőkijelző is csatlakoztatható igény szerint.

Quadtrac 715

A gép fényereje is 11%-kal növekedett – fotó: Agri CS Magyarország Kft.

Milyenek itthon az előzetes partneri visszajelzések, érdeklődnek a magyar gazdák a legnagyobb Quadtrac iránt?

– Hatalmas érdeklődés övezi a gépet külföldön és itthon is, a Quadtrackal dolgozó partnerektől számos megkeresés érkezett, szeretnék kipróbálni, összehasonlítani a gép tudását a már meglévő Quadtrac 620-asokkal.

A nehéz munkagépeknél az ökölszabályt a 100 LE/méter munkaszélesség jelenti. Az, hogy az új Quadtrac teljesítménytöbblete eléri ezt, új távlatokat nyit a nagygazdasági alkalmazás terén, hiszen az egy méterben nagyobb eszköz ma 1000 hektárra vetítve olyan idő- és fogyasztásbeli előny, amire a jelenlegi gazdasági környezetben szükség van az agráriumban az önköltségek csökkentéséhez. A gép kihasználhatóságát egyébként a megnövelt üzemanyagtartály-méret is javítja, az 1968 literes tank 11%-kal szárnyalja túl a Quadtrac 645-ösét, ami azt jelenti, hogy kevesebb tankolás mellett végezhetünk ugyanakkora területtel az új erőgéppel.

Quadtrac 715

A gép kihasználhatóságát egyébként a megnövelt üzemanyagtartály-méret is javítja – fotó: Agri CS Magyarország Kft.

Quadtrac 715 további műszaki adatok:

  • A hidraulikarendszer teljesítménye alapfelszereltségben 216 l/perc, ez opciósan 428 l/percre bővíthető.
  • A CAT5 vonószerkezet teljes mértékben leköveti a gép teljesítményét, az erőgépek igény szerint CAT4 hárompontos függesztéssel is kérhetőek.
  • A gép maximális emelési ereje: 10092 kg.

A maximális hatékonyságot célozza a szántóföldi növénytermesztésben? Dolgozzon a jelen sikereiért a jövő technológiájával az új Quadtrac 715-tel! Keresse a kizárólagos hivatalos márkakereskedő Agri CS Magyarország Kft. értékesítőit!