Sajnos, ma már a falvakban sem minden a régi, még a rendszerváltás előtt is számos portáról hallatszott tehénbőgés, disznóröfögés és elég nagy szégyen volt, ha valaki nem tartott tyúkokat. Ma már mintha ennek ellenkezője lenne az, némi túlzással persze, de az tagadhatatlan, hogy már vidéken sem az élet természetes eleme az állattartás. Sőt, ma már más a divat: a gyönyörűen nyírt pázsit. A hidasokba tűzifa kerül, a régi gazdasági épületeket maximum patkányok lakják.

Nem úgy a Zala vármegyei Galambokon élő Gazda Zsoltnál, aki házi értékesítésre vág hízókat, amihez a malacokat saját maga neveli. Tőle kértünk és kaptunk néhány tanácsot, ha esetleg valaki úgy gondolja, hogy elférne az ólakban egy-két sertés.

– Alapvetés, hogy a mostani takarmányárak mellett akkor éri meg a hizlalás, ha a gazda részben, vagy teljesen meg tudja termelni a takarmányt – bocsátotta előre. – Minden tétel, amit úgy kell megvásárolni, ront a jövedelmezőségen, s ha mindent meg kell vennünk, akkor bizony még veszteséges is lehet a dolog – persze, könnyen lehet, hogy a saját, a boltinál sokkal jobb minőségű hús, a száraz- és füstölt áru minden pénzt megér.

Sertéstartás

Gazda Zsolt az egyik kocával és annak malacaival. Szinte névről ismeri valamennyit – fotó: Horváth Attila

Zsolt 10-11 éve foglalkozik őstermelőként sertéstartással, mint mondta, a családban ez mindig is hagyomány volt.

– Nagyfehér, lapály és duroc-pietrain szülőkkel dolgozom, úgy látom, hogy ez a "kombó" jó húskihozatallal rendelkezik és az extenzívebb, háztáji körülményeket is jól bírja – árulta el. – Általában 8 hetes korban választjuk el a malacokat a kocáktól. Ez az időszak nagyon kritikus a malac számára, ezért ha valaki rögtön a választás után vesz állatot, körültekintően járjon el. Ami a legfontosabb: lassan, fokozatosan szoktassuk át a tejről, vagy tej és táp keverékéről csak tápra. Darált kukoricát még ne is adjunk nekik, azt majd a 3.-4. hónaptól lehet elkezdeni apránként.

Ami még nagyon fontos: az elválasztás után pár hétig keverjünk az ennivalójukba Acibetet, ami segít a megfelelő gyomor-, bélflóra kialakításában, a szükséges mennyiségű gyomorsav termelésében. Az elválasztás előtt a koca teje generálja ezeket a folyamatokat, ám ez a tej elvételével hiányozni fog. Az Acibet alkalmas a választás körüli malacok nagy veszteségeket okozó oedema-betegségének megelőzésére; a pepszin és a betain megakadályozza a takarmányváltással járó emésztési zavarok kialakulását és meggátolja a patogén coli törzsek elszaporodását.

Sertéstartás

A koca teje hozzájárul a kiegyensúlyozott emésztéshez, miután a malacokat elvesszük az anya alól, gondoskodnunk kell a pótlásáról – fotó: Horváth Attila

Gazda Zsolt végül hozzátette: most egy-egy malac 25-30 ezer forintba kerül, testtömegtől függően. Hangsúlyozta: mindenképpen gazdától vásároljunk, aki bármikor elérhető és semmiképpen ne kupecektől, akik autóval viszik házhoz a malacokat, jóval drágábban. Esetükben a minőség is bizonytalan.

– Nagy figyelmet kell fordítani a malacok, illetve a süldők esetében a megfelelő fehérjepótlásra, ami elengedhetetlen a kezdeti gyors fejlődéshez, testsúly-gyarapodáshoz – magyarázta. – Ez leginkább táp etetésével biztosítható. Én nyers tojást is szoktam adni nekik – persze, nálam az is "megterem".