Készülhetünk: lesz olyan időszak az évben, de akár egy napszakban is, amikor a mobilappos taxihoz vagy a repülőjegyhez hasonlóan többet kell majd fizetnünk még akár az élelmiszerekért is, legalábbis erre utal egy amerikai hamburgerlánc kísérlete – írja az infostart.hu.

üzlet

Az élelmiszerek esetében a dinamikus árazás bevezetése nem sokat várat magára – fotó: pixabay.com

Mint írják, az egykor Budapesten is megfordult amerikai Wendy's hamburgerlánc nemrég nagy felzúdulást váltott ki azzal, hogy bejelentette: a szendvicseit a „kereslettől függően" árazza majd be, azaz belép azok sorába, akik az úgynevezett „dinamikus árazással" kísérleteznek.

Nyomban meg is indult a bírálatok özöne, amit a cég egy PR-os kármentő ötlettel azzal kezdett magyarázni, hogy a mechanizmust arra akarja csak használni, hogy árengedményt kínáljon a vendégeinek.

Amerikában már jobban hozzá vannak szokva a vásárlók, hogy nem mindig annyit fizetnek, mint amennyi a címkére vagy az étlapra van írva – nem mindig tudják, mi lesz a pontos végösszeg.

Az alkudozás modern formája, „a dinamikus árazás"

Stephen Zagor, a Columbia Egyetem üzleti professzora szerint "mikroszkópikus pontossággal" be lehet lőni az árakat. Mint fogalmazott egyazon város különböző kerületeiben más és más árat szabhat meg ugyanannak a láncnak a helyi üzlete – a helyi vásárlói demográfiai adatok ismeretében.

Van olyan online platform, ahol naponta több milliószor változtatják az árakat, azaz egy átlagos termék ára 10 percenként változik, ezzel az automatizált árképzési folyamattal, mintegy 1 milliárd dollár többletbevételre szert téve.

Elég nehéz lesz megbékélni azzal, hogy az élelmiszereink ára is úgy fog mozogni, mint valami gyorsan fogyó repülőjegyé ünnepek előtt. Hiszen az élelmiszer alapszükséglet, ráadásul nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre.

Az ételek változó árazása az éttermi ágazatban nem számít újdonságnak, főleg az elegáns éttermi szegmensben, ahol az étkezés jóval inkább a minőségi ételek és a környezet nyújtotta élményről szól.

Zagor professzor szerint a dinamikus árképzés az éttermekben terjed el jobban, és vonatkozni fog az életre és az asztalokra is. A pénteki vagy szombati csúcsidőben többe kerülhetnek majd a legjobb asztalok, mint hétköznap délben.

A dinamikus árképzés bekerülhet az élelmiszerüzletekbe is, mivel egyre több kiskereskedő telepít a polcokra elektronikus árcímkéket, amelyeken sokkal gyorsabban lehet változtatni az árat, mint a korábbi idők ragasztott címkéin.

A probléma – szerencsénkre – egyelőre csak a tengerentúlon okoz fejtörést az érintetteknek, de semmi kétség, hogy idővel itt is gyakorlattá lesz.