A Lisszabontól északnyugatra, 35 kilométerre fekvő Pero Pinheiro portugál kisvárosban található farmon sokan megcsodálják a különleges, vörös színű marhacsordát. Az állatok a Beefmaster fajta első európai példányai – írja beszámolójában az agrarheute.


"Az USA-ban ismertem meg ezt a fajtát – mondja Carlos Serra szarvasmarha-tenyésztési szakértő. – Nagyon megtetszett, s meggyőződhettem arról, hogy ez a fajta az európai viszonyok között is tartható. Azóta az volt az álmom, hogy Európában is meghonosítsam a Beefmastereket a tenyésztésben."

beefmaster

Az amerikai fajta kiváló növekedési erélyű, közepes méretű. Jól bírja a hőséget és a rovarokat – forrás: szarvasmarhatenyesztes.blogspot.com

A Beefmaster-t az 1930-as években tenyésztették ki az USA-ban. A texasi szarvasmarha-tenyésztő, Tom Lasater egy brahman bikát használt hereford állományában, illetve keresztezésbe vont kettős hasznú shorthorn állatokat is és ebből a hármasból született meg a Beefmaster fajta, mely ma a leggyakoribb húsfajta az Egyesült Államokban. Európában azonban a Beefmaster ma még alig ismert. Carlos Serra-nak köszönhetően ezeket az állatokat ma már Portugáliában is tenyésztik.

Az amerikai fajta kiváló növekedési erélyű, közepes méretű. Jól bírja a hőséget és a rovarokat. A nőstények kiváló anyák. A Beefmaster intelligens, szelíd szarvasmarha, mely alkalmas tejtermelésre is.