Meteorológiai szakértők megállapítása szerint Európa nyugati és déli körzeteit – főleg az Alpokban lehullott hó elégtelen mennyisége miatt – ebben az évben régóta nem tapasztalt szárazság fenyegeti - írja az agrarheute.com

vízhiány

A folyók vízszintje már most is alacsony – fotó: pixabay.com

A nyári aszály jelei már most is több városban és körzetben tapasztalhatók

Mint ismeretes, a kontinens vízellátásában alapvető szerepet játszik a hegyekben lehullott hó, amely tavasztól elolvadva fokozatosan táplálja a folyókat és a víztározók szerepét is betöltő tavakat.

Sajnos, a nyári aszály bizonyos jelei már most is több városban és körzetben tapasztalhatók. Nizza város környéke, pl. évente rendszeresen 800 milliméter csapadékot kap, amiből tavaly február óta csak 285 mm hullott le, de nem sokkal jobb a helyzet Spanyolország és Olaszország egyes vidékein sem.

aszály

A Cote d'Azur körzetében várhatóan már márciusban vízhasznosítási korlátozásokat fognak bevezetni – fotó: pixabay.com

Franciaországban és Olaszországban is kevés csapadék hullott

Franciaországban pedig négy hét óta csapadék egyáltalán nem hullott, ezért az ottani termelők is kezdik kongatni a vészharangot. A Francia Földtani Szolgálat adatai szerint az ország 422 körzete közül 125 nagyon alacsony, 120 alacsony és 97 közepesen alacsony vízállású. Az csaknem bizonyosnak látszik, hogy a francia régiókban a talajnedvesség több év alatt kialakult hiányát ez évben nem lehet pótolni. Ezért a Cote d'Azur körzetében, várhatóan már márciusban vízhasznosítási korlátozásokat fognak bevezetni.

Olaszországban a Pó folyó vízmennyisége a sokévi átlagnak csak mintegy felét teszi ki, és a Garda tó vízszintje is sokkal alacsonyabb az ilyenkor szokásosnál, az Alpokból jövő utánpótlás hiánya miatt. Az olasz kormány rendelkezése alapján a közeli jövőben kormánybiztos által vezetett bizottság veszi kézbe a víztakarékossági intézkedéseket.