Az új technológia – Magyarországon először – már sikeresen vizsgázott, így a költséghatékony, ugyanakkor kíméletes munkafolyamatok akár 24 órán keresztül is folyamatosan végezhetők.

Székely Zsoltot, a DeLaval Kft. értékesítési vezetőjét kértük meg, hogy vezessen körbe minket az új létesítményben és mutassa be nekünk azokat a legfontosabb előnyöket, amelyek a gazdaságos üzemeltetést biztosítják a tejgazdaságok számára.

– Az első és talán legfontosabb előny, a DeLaval technológia esetében, hogy egy ilyen komoly és hosszú távra tervezett, innovatív beruházásnál minden esetben a megrendelő egyedi igényeit vesszük alapul. Számos olyan technológiai lehetőség áll a rendelkezésünkre, amelyek segítségével egy tökéletesen gazdaság-specifikus rendszert tudunk kiépíteni. Mindezeknek köszönhetően valóban gyors betanulási időszak után rendkívül hatékony, ugyanakkor a felhasználóknak és a jószágoknak is nagyon kényelmes üzemelést biztosít a rendszer.

A jászladányi Jász-Föld Zrt. telepe madártávlatból

A jászladányi Jász-Föld Zrt. telepe madártávlatból – fotó: Agroinform.hu

Itt Jászladányban a 2019-es évben kezdtük előkészíteni a beruházást. Megterveztünk egy 60-állásos DeLaval körforgó fejőberendezést, illetve két istállót. A fejőház és az istállók egyike már elkészült, a másik pedig hamarosan átadásra kerül.

A gazdaságban most 1200 tehén termel, a gazdaság terve pedig az, hogy 1800-as állományra fejlesztik a telepet. A mi feladatunk az volt, hogy az 1800 létszámos fejős állományra tervezzünk egy 300 tehén/órás áteresztőképességű fejőberendezést, amely a mai kor követelményeinek tökéletesen megfelel.

"Az 1800 tehén napi háromszori fejése mellett elmondhatjuk, hogy ezt a fejőházat 24 órás üzemre kellett tervezni, rendkívül erős, strapabíró anyagokból kellett megépíteni."

A meghajtómű és a görgősor, amely az egész berendezést mozgatja, minimális karbantartással üzemeltethető. Négy meghajtó egységet szereltünk a berendezésbe, és ezek üzem közben is javíthatók, amikor erre szükség van. Így tudjuk biztosítani, hogy az üzemelés minden körülmények között maximálisan biztonságos legyen, állásidő nélkül.

Mindezek mellett fontos kiemelni, hogy a DeLaval telepirányítási rendszere biztosít minden szintű adatgyűjtést és információmegosztást a döntéshozók számára. Ezek az információk kiterjednek az állatok szaporodásbiológiai-, egészségügyi- és termelési adataira, valamint a gazdasági mutatókra is.

Egyedivé teszi a jászladányi fejőberendezést a Magyarországon először üzembe helyezett tőgyfertőtlenítő robot, amely műszakonként egy ember munkáját képes kiváltani. Munkavégzésére a 95-100%-os pontosság jellemző.

Itt minden a tehenek kényelmét szolgálja

A takarmányrendező robot üzemelésének köszönhetően a takarmány mindig frissen átmozgatva kerül az állatok elé – fotó: DeLaval Kft.

Szeretném bemutatni a maximális tehénkényelmet biztosító istállót is, amely 400 tehén kiszolgálására alkalmas. A DeLaval takarmányrendező robot folyamatos üzemelésének köszönhetően a takarmány mindig frissen átmozgatva kerül az állatok elé – így kevesebb pazarlás, nagyobb takarmányfelvétel és jobb termelési mutatók érhetők el.

Az istálló hígtrágyás rendszerű, gumi padozatú, matracos pihenőboxos felszereltséggel működik. Mindezen kényelmi funkciók a magasabb szintű lábegészséget – és így a hosszabb hasznos élettartamot és jobb gazdasági mutatók elérését is szolgálják. Az egyéb állatjóléti elemek sem hiányozhatnak az istállóból. Ilyenek a

  • tiszta és könnyen használható itatóberendezések,
  • forgó automata lengő tehénkefék
  • kettős ventilációs rendszer, amely szellőztetéssel és vízpermetezéssel is hűsíti az állatokat a forró nyári napokon.

Székely Zsoltnak köszönjük a telepvezetést, olvasóinknak pedig ajánljuk figyelmébe az alábbi szakcikkünket is, amelyből még többet megtudhatnak az innovatív DeLaval technológiákról:

Javuló termelési eredmények DeLaval VMS V300 fejőrobotokkal

DeLaval logo

Weboldal: www.delaval.com/hu
Email: hungary.info@delaval.com