Az Agco nemrég mutatta be Fendt e100 traktorát Amerikában, a Bollinger családi gazdaságban, Pembroke közelében. A modell 2025-től lesz elérhető Észak-Amerikában. Rawley Hicks, az Agco munkatársa szerint a jövőben olyan megújuló üzemanyagokra és hibrid megoldásokra kell összpontosítaniuk, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy képesek legyenek távolabb menni fix töltőinfrastruktúrájuktól – írja a Farmprogress.

A Fendt e100 egy 70 lóerős traktor, amely teljesen elektromos, és Észak-Amerikában 2025-ben, Európában pedig 2024-ben lesz elérhető.

Hicks azt mondja, hogy a kisebb, 70 lóerős traktorral kezdték az elektromos átállást gépeik körében, mellyel elsősorban az alacsonyabb teljesítményt igénylő munkák végezhetők el. Egy töltéssel 4-6 órányi munkavégzésre képes a gép.

A Fendt e100 rendelkezik szabványos TLT-lehajtással, hidraulikával és hárompontos függesztőrendszerrel. A traktor akkumulátora 100 kilowattórás, a fedélzeti töltés pedig 22 kilowatt, ami gyakran elérhető a gazdaságokban Leo von Stillfried, az Agco prémium traktorok termékmenedzsmentjének igazgatója szerint.

e-traktor

Akárki, akármit mond, jól néz ki az első elektromos Fendt – fotó: farmprogress.hu

Hicks azt mondja, azon dolgoztak, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a töltést – és vásároltak egy mobil töltőt a traktorhoz az Amazonon. A gazdálkodók is megtehetik, vagy a cégnél is elérhetők lesznek.

Az Agco úgy véli, hogy az e100-as modell népszerű lesz az önkormányzatoknál, amelyek megpróbálják csökkenteni károsanyag-kibocsátási besorolásukat. Hicks szerint a farmon egy csendes, kipufogó nélküli traktor hasznos lehet az üvegházakban, valamint a baromfi- és állattartó épületekben végzett munkához.

A közepes teljesítménytartományba tartozó, erősebb traktorokban pedig 
azokon a traktorokon, amelyek szénát báláznak, és hosszabb ideig dolgoznak otthonuktól, az Agco egy akkumulátoros elektromos traktor használatát fontolgatja, valamilyen üzemanyagcellás hatótávnövelővel.


Több lóerőhöz és hosszabb munkaidőhöz egyelőre még nem áll rendelkezésre a megfelelő technológia.