A közelmúltban Henryk Kowalczyk lengyel és Mikola Szolszki ukrán agrárminiszter között személyes megbeszélésre került sor, amelyen megegyezés született az ukrán agrártermékek (elsősorban gabonafélék) ez évi lengyelországi tranzitszállításának feltételeiről – írja a topagrar.pl.

Az ukrán fél elfogadta a lengyeleknek azt a kikötését, miszerint a harmadik országokba irányuló ukrán termékek vasúton és közúton egyaránt, mindenféle ellenőrzés nélkül beléphetnek az országba, de szigorúan leplombált szállítóeszközön és a fuvarokmányokon a kilépő lengyel határállomás pontos és egyértelmű megjelölésével.

A lengyel félnek ez a kikötése nem irányul az ukrán beszállítók ellen, csupán a lengyel takarmányok és élelmiszer alapok védelmét szolgálja, tekintettel arra, hogy a lengyel gazdák az elmúlt évben, a védelem hiánya miatt súlyos veszteségeket szenvedtek.

Amennyiben egy beszállító nem gondoskodik arról, hogy a tranzitáru elhagyja Lengyelországot, akkor büntetést köteles fizetni. A lengyel vámhatóságok a beléptetésnél kizárólag a megfelelően alátámasztott és szerződésekkel deklaráltan lengyelországi rendeltetésű termékeket ellenőrzik.

Indexkép: Pixabay