Az északi féltekén általában késve indul a 2023-as cseresznyeszezon, és több országban is problémát jelent a mostanában lehulló csapadék – írja a fruitveb.hu

cseresznye

Cseresznye – fotó: pixabay.com

Az időjárás jelentősen befolyásolja a termésmennyiségeket

Az északi féltekén jellemzően kedvező körülmények között indul 2023-as cseresznyeszezon, a déli féltekén pedig épp most ért véget. Hollandiában a kereslet és a kínálat továbbra is kiegyensúlyozott – az idény kiváló minőségű spanyol cseresznyével indult.

A német piac azonban a spanyol termőterületek kínálatának hiányától tart, mivel a Spanyolországból érkező jelentések szerint a meleg időjárás felgyorsította az érést, illetve több tartományban is a heves esőzések okoztak problémát (Murcia, Valencia és Andalúzia).

Olaszországban kihívást jelent a tartós esőzés, ami gyümölcsrepedést okoz, korlátozott kínálatot és magasabb árakat eredményezve a korai cseresznyénél. Észak-Olaszországban a betakarítás kezdetére hatással voltak a különösen Emilia-Romagnát sújtó özönvízszerű esőzések. Görögország nagy mennyiségű cseresznyével számol, ami előreláthatóan lényegesen meghaladja a tavalyi termést. Dél-Afrikában sikeres szezont zártak, míg az észak-amerikai cseresznyetermesztő régiók még csak most készülnek az új idényre – áll a fruitveb.hu cikkében.

Hollandia: kiegyensúlyozott a piaci helyzet

A spanyol szezon április 7-én kezdődött az egyik holland cseresznyeimportőrnél az üvegházi cseresznyével.

Ezek valóban kiváló minőségűek voltak, magas Brix értékkel. Az ár az idény ezen pontján 40 euró/kg (15 ezer Ft/kg) körül volt. Jelenleg a spanyolországi Jerte és Huesca régiókból származó cseresznyét értékesítjük. Eddig a Huescából származó cseresznye kiváló színű és ízű volt. Személy szerint arra számítok, hogy a következő hetekben a spanyol régiókban várható nagy mennyiségű csapadék miatt kissé több probléma lesz a cseresznye minőségével".

A cseresznye kínálata lassan növekszik, de a kereslet és a kínálat egyensúlyban van. Az árak kissé magasabbak, mint más években. Például a 28+ méretű áru május közepén 7,50 euró/kg (2800 Ft/kg) áron kel el. Mivel a jövő héten jobb időjárás várható, a kereslet növekedésére is számítunk. A spanyol cseresznye pont annyira népszerű, mint korábban, különösen most, hogy jön a szép idő, és az összes többi csonthéjas gyümölcs is meglehetősen drága. A spanyolországi hőség miatt a fajták gyors ütemben követik egymást, és a spanyol szezon az előzetesen vártnál hamarabb érhet véget" – fejtette ki az importőr.

„Május végére várjuk az első holland üvegházi cseresznyét, ezeknek egy kicsit több időre lesz szükségük, hogy elérjék a megfelelő minőséget" – mondta, majd hozzátette: "Kelet -Európában a cseresznye már túl van a virágzási időszakon, és a terméskötődés már folyamatban van, Idén több cseresznye várható a kelet-európai országokból. Az elmúlt években jóval több Kordia és Regina cseresznyét telepítettek ebben a régióban, és ezek várhatóan a holland cseresznyével egy időben kerülnek a piacra, de ettől függetlenül a holland cseresznye továbbra is utat talál a fogyasztókhoz"

cseresznye

Hollandiában a cseresznye kínálata lassan növekszik, de a kereslet és a kínálat egyensúlyban van – fotó: pixabay.com

Franciaország: enyhén emelkedett a termelés volumene

A szezon május 10. körül kezdődött, bár eleinte a kereslet a borús idő miatt még gyenge volt, az időjárás javulásával azonban megélénkült. Egyes piaci szereplők szerint az árak jelenleg meglehetősen magasak.

A franciaországi cseresznyetermelés – Auvergne Rhône Alpes kivételével – a legtöbb régióban enyhén, 2%-kal nőtt, és közel 40 000 tonnát tett ki, pedig már a 2022-es év 39,3 ezer tonnás mennyisége is ötéves rekordot jelentett.

Németország: hiánycikk a nagy méretű cseresznye

Mivel a spanyol cseresznyebetakarítás 1-2 hetes késéssel kezdődött, kevés volt a nagyszemű áru a német piacokon.

Az elmúlt években Törökország és Görögország egyre nagyobb teret nyert Németországban, míg Spanyolország ezzel egyidejűleg vesztett a piaci részesedéséből, elsősorban azért, mert a törökök és a görögök olcsóbban tudtak termelni.

A hideg németországi időjárás lassította a csonthéjas gyümölcsök iránti keresletet, de május végére tavaszias, meleg időjárást jeleznek ezért a kereslet várhatóan növekedni fog. A spanyol cseresznyét általában májustól augusztus végéig szállítják a német piacokra, a hazai áru általában június-júliusban jelenik meg a boltokban, és a szezon második felében hagyományosan érezhetően csökken a kereslet – írja a fruitveb.hu

Olaszország: a korai cseresznye károsodott az esőzések miatt

A tartós esőzések jelentős termésrepedéseket okoztak a korai cseresznyénél, ami megemelte az egyébként is magas árakat.

Észak-Olaszország nagy részén, – elsősorban Emilia-Romagna tartományban – az elmúlt két hét kedvezőtlen időjárása, a heves esőzések, jégesők és áradások okoztak gondokat: a termelők megkezdték ugyan a korai cseresznye betakarítását, és eleinte még nagyon tisztességes, 5 €/kg (1850 Ft/kg) körüli árakat kaptak, de aztán rengeteg gyümölcsöt ki kellett dobniuk a repedések miatt. Sajnos volt olyan körzet is, ahol még az esővédett cseresznye is tetemes károkat szenvedett.

Apuliában a termelőknek a 2023. évi 20. héten kifizetett árak 4,50 és 6,50 euró/kg (1680-2430 Ft/kg) között mozognak, ami emelkedést jelent a tavalyi évhez képest. Eddig a tavalyi évhez képest a 2023-as olasz cseresznyeszezonban némi mennyiségi csökkenés tapasztalható (kb. 15%), másrészt viszont nagyon jó méretű áruval találkozhatunk.

Campaniában a szezon még nem indult el, mivel az elmúlt hetek esőzései itt is repedést okoztak. Ennek következtében a kiskereskedők kis adagokban kapják az eladható árut, mert a termelők csak jó minőséget adnak át – így viszont az árak igen magasak – írja a fruitveb.hu

Spanyolország: meleg időjárás segít a cseresznyének a késés behozásában

virágzás elhúzódása miatt a kezdeti előrejelzések késői cseresznyeszüretre utaltak, de a tavaszi magas hőmérséklet végül a legtöbb termőterületen előrébb hozta a betakarítást. A meleg miatt gyorsabban haladt a betakarítás a szokásosnál, de az elmúlt napok komoly esői Murcia, Valencia és Andalúzia térségében azonban hátráltatták a munkát.

A cseresznye minősége a szezon kezdetén a meleg időnek és a csapadékhiánynak hála igen jó volt, de a gyors érés miatt a korai fajták átmérője valamivel kisebb lett a vártnál. A középérésű- és késői fajták esetében  már normálisabb méretekre számítanak a termelők. Az európai piacok az első spanyol cseresznyét lelkesen fogadták, annak ellenére is, hogy az árak nagyon magasak. Ez egészen addig így is marad, amíg nem lesz bőséges a kínálat. A mediterrán térség legtöbb országában jó termés várható az idén.

cseresznye

Az európai piacok az első spanyol cseresznyét lelkesen fogadták, annak ellenére is, hogy az árak nagyon magasak – fotó: pixabay.com

Magyarország: késő tavaszi esőzések gyümölcsrepedést okoztak

Május 10-e körül kezdődött a korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása - a termelők a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik. Az egyik termelő a következőképpen jellemzi a Sweet Early nevű, lehúzható tetejű üvegházból származó termését:

„A fajtához képest kivételes minőségű és méretű, ami a precíz klimatizálásnak, az edényes termesztésnek és az SRP Pergola metszésnek köszönhető".

Ideális volt az idei szüretet megelőző időjárás, csupán egy fagyos napot regisztráltak, ami nem volt  jelentős hatással a termésre.

A múlt héten azonban a magyarországi termőtájakon nagy mennyiségű csapadék esett, a legtöbb gyümölcsösben 50 mm, az ország nyugati részén pedig 80-120 mm. Az esőzések a Burlat, a Valerij Cskalov és a Nimba korai fajtáknál repedéseket okoztak. „Ez nagyon sok eső. A fóliával fedett gyümölcsösökben a gyökérnyomás révén szintén repedések keletkeztek. Nem minden veszett el, a repedt gyümölcsök aránya a termőhelytől és a fajtától függően 20-50% között lehet".

A magyar cseresznyét Ausztriába, Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovéniába és Németországba exportálják – írja a fruitveb.hu

Görögország: új piacok után kutatva

Görögországban nagy termésre számítanak, főként a középkorai vagy későbbi fajták esetében, mivel idén nem voltak fagyproblémák.

A görög cseresznyének jó híre van az európai piacon. Sajnos itt, Görögországban nem használjuk ki az országunk csomagolási és forgalmazási lehetőségeit. A legtöbb exportőr Olaszországba és Romániába adja el a legnagyobb mennyiséget, egyenesen a termelőktől. Ennek eredményeként a görög termékek rendszeresen olasz vagy román termékként kerülnek az európai piacokra" – nyilatkozta egy görög exportőr.

Bár a görög exportőrök szeretnének a német piacra lépni, de a verseny nagyon kemény, és nem tudnak árban versenyezni más országokkal, ahol olcsóbban termelnek. Alternatív piacok lehetnek még Franciaország és az Egyesült Királyság – mindkettő nagy piac, sok potenciállal.

cseresznye

Idehaza május 10-e körül kezdődött a korai üvegházi termesztésű cseresznye betakarítása - a termelők a 2023 évi cseresznyetermést átlagosra, mintegy 10 ezer tonna körülire becsülik – fotó: pixabay.com

Törökország: emelkedik a kisebb cseresznyék iránti igény

A török termőtájakon az idei szezon ígéretesebbnek ígérkezik mind a termésminőség, mind a mennyiség, mind pedig a hosszú rendelkezésre állási időszak tekintetében. Jól telt a virágzási időszak, nem volt jelentős mértékű fagy- vagy esőkár, és a gyümölcsösökben a gyümölcskötődés intenzívnek tűnik.

Az Európába irányuló első, közúton szállított tételek valószínűleg ezen a héten, május végén indulnak útjukra, légi áruszállítással pedig az Öböl-menti és a kelet-ázsiai országokba kerülhet török áru. Előreláthatólag a szezon a 32. hétig fog tartani.

A csomagolóanyagok és a munkaerő árának növekedése tűnik számunkra a szezon két legkiemelkedőbb kihívásának. Ez az országban az elmúlt néhány évben folyamatosan fennálló inflációnak köszönhető, de úgy gondoljuk, hogy ezeknek a kihívásoknak a hatása mégsem befolyásolja majd komolyan a tevékenységünket" – magyarázta egy török exportőr, majd hozzátette: „Ha a keresletet és az árakat nézzük, úgy tűnik, hogy a jelenlegi piac inkább a kisebb cseresznyéket keresi, mint a nagyobbakat. A kis méretű cseresznye iránti kereslet mindig is megvolt, de az elmúlt néhány évben növekvő tendenciát figyelhettünk meg az ilyen gyümölcsök iránt".

cseresznye

Törökországból az Európába irányuló első, közúton szállított tételek valószínűleg ezen a héten, május végén indulnak útjukra – fotó: pixabay.com

Kína: optimizmus a prémium cseresznyék értékesítésében

Shandong környéki cseresznye hozamai a kifejezetten hideg időjárás miatt alacsonyabbak voltak, és a szezon is később vette kezdetét. A hozamokat komoly fagykár csökkentette, így a termés előreláthatóan egyharmadával csökken a tavalyihoz képest. Míg a korábbi években a shandongi cseresznyét már május végén tudták értékesíteni, az idén 10 nappal megcsúszva zajlik majd a szezon és június elejétől június közepéig tart.

A szélsőséges időjárási események miatt csökkent a termésmennyiség, viszont a szárazság és a kevés eső miatt a cseresznye íze a becslések szerint édesebb lesz, mint az előző években.

Dél-Afrika: jó lesz a termés, romlanak a gazdasági körülmények

Dél-Afrika a tavalyi szezonban több mint 3100 tonna cseresznyét termelt, amelynek 19%-át exportálták, 29%-át feldolgozták, a maradékot pedig frissen értékesítették a helyi piacon. Dél-Afrikában a cseresznyeültetvények területe az elmúlt öt évben 77%-kal nőtt. A modellek szerint 2026-ra több mint ezer hektárnyi cseresznye lesz az országban.

Észak-Amerika: a fő termesztőkörzetek ben későn indul az idény

A becslések szerint Kaliforniában több mint 36 ezer tonna cseresznye terem majd az idén, bár a hidegeknek köszönhetően a korai fajták  2,5-3 hetes késéssel indultak. Ez nyomást gyakorol a termesztőkre és a csomagolókra a Memorial Day nemzeti ünnepre (május 29. hétfő, ilyenkor a hősi halottakat, háború hősöket ünneplik Amerikában), és egy szállítmányozó szerint valószínű, hogy a kiskereskedők nem fogják megkapni az akciókhoz szükséges mennyiséget – írja a fruitveb.hu

A Dark Sweets június 12-15-én, míg a Rainier szezonja várhatóan június 22-23 körül indul, és az idény július közepéig vagy végéig tart.