Bruttó beszerzési áron kell értékesíteniük a boltoknak a tojást, ami bekerül a 15 százalékos akciózási körbe is. Mindezek fényében talán nem is annyira meglepő, hogy egyetlen nap alatt, hétfőről keddre közel 30 százalékkal zuhant a termék ára – írja az index.hu

tojás

Mérséklődött a tojás ára – fotó: pixabay.com

Új szabályok, új árak

Az egyes élelmiszerekre vonatkozó hatósági árak kivezetésével új szabályok léptek életbe a korábbi árstopos termékek árképzésénél. Ahogy a kötelező akciózás esetében, itt is a megelőző 30 nap legalacsonyabb beszerzési ára lesz az irányadó.

Az Árfigyelő adatai szerint hétfőn még a 10 darabos kiszerelésben legalacsonyabb áron kapható tojás darabára 63 forint volt, ez keddre 45 forintra mérséklődött – jelezte a Gazdasági Versenyhivatal. Így elmondható, hogy egyetlen nap alatt csaknem 30 százalékkal zuhant a tojás ára. A KSH júniusi adatai szerint a 10 darabos tojás átlagosan 894 forintos fogyasztói áron volt kapható.

tojás

A nyarat általában kínálati piac és túltermelés jellemzi, ez pedig lefelé hajtja az árakat – fotó: pixabay.com

Már egy ideje csökken a tojás termelői ára

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetség alelnöke, Pákozd Gergely az index.hu érdeklődésére elmondta, hogy már húsvét óta folyamatosan tapasztalható a tojás termelői és a csomagolóhelyi árának a csökkenése.

Ennek magyarázata a tojásfogyasztás szezonalitásában keresendő, ezt az alapélelmiszert ugyanis főként a tavaszi és téli ünnepek alkalmával, illetve az őszi időszakban keresik a fogyasztók. A nyarat általában kínálati piac és túltermelés jellemzi, ez pedig lefelé hajtja az árakat. Emlékeztetett, hogy a madárinfluenza idején lényegesen megugrott a tojás iránti kereslet, az akkori hiány pedig az árak emelkedéséhez vezetett.

Az Agrárközgazdasági Intézet árinformációs rendszere alapján a ketreces tartásból származó 10 darabos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi értékesítési darabára június első hetében még 60,51 forint volt, július második hetére már csak 54,10 forint.

Jelentős verseny alakult ki a piacon

Az alelnök elmondta, hogy hazánkban több száz tojástermelő vállalkozás van, és nagyon éles a verseny az európai piacon is, így lehetnek olyan termelők, akik a magas költségek miatt csökkentik a kapacitásukat, vagy legrosszabb esetben megszüntetik a tevékenységüket.

Ez egyáltalán nem előnyös az ország ellátása szempontjából, mivel a belföldi fogyasztás kielégítéséhez is importra szorulunk. Ezért rendkívül fontos lenne az önellátási hányad növelése, ami Pákozd Gergely véleménye szerint csak a megfelelő jövedelmezőség biztosításával érhető el.

Hozzátette azt is, hogy az ágazatnak hatalmas kihívást jelent az ukrán tojásimport, az onnan beáramló olcsó termékkel nehéz versenyezni annak ellenére is, hogy a takarmányok ára némileg mérséklődött az utóbbi időkben.

tyúkok

Nem minden termelő lesz képes kigazdálkodni az ERP-díj megnövekedett összegét – fotó: pixabay.com

A tojástermelőket is érinti az EPR-díj

Az alelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR-rendszer) a tojástermékeket is érinti, hiszen azokat jellemzően papírba csomagolják. Eddig ezért a termelők 19 forintos termékdíjat fizettek kilogrammonként, azonban az új szabályozás bevezetésével már 170 forintot meghaladó díjjal kell számolniuk. Annak kapcsán, hogy ez a sokszorosára növekvő teher miként jelenik meg majd az árakban, kifejtette:

Ez egy új elem, még magával a befizetéssel, a megvalósítással kapcsolatban is sok a kérdés. Mindenki tanulja, változások is vannak a rendeletben, ezért egyelőre nehéz kijelenteni, hogy mindez jár-e majd áremelkedéssel.

Pákozd Gergely szerint azonban az intézkedés érinteni fogja a termelőket, a kialakuló költségnövekedést pedig valamilyen módon kompenzálniuk kell majd annak érdekében, hogy a jövedelmezőség romlását elkerüljék.