A téli időszak sok kiskert-tulajdonos, de akár nagyobb kertészet számára is a talaj-előkészítésről, trágyázásról és a komposztálás optimalizálásáról szól.
A komposzt értékes erőforrás, különösen olyan kertészeti vállalkozásoknak, ahol rendszeres a tápanyag-visszapótlás igénye – legyen szó palántanevelésről, szabadföldi zöldség- vagy gyümölcstermesztésről.
Télen azonban a bomlási folyamatok lelassulnak, sőt, akár meg is állhatnak, ha nem gondoskodunk néhány alapvető, de hatékony intézkedésről. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy a komposztálás a hideg hónapokban is eredményes legyen – és még tavasszal is kamatoztassa a befektetett munkát.
1. Rétegezés: komoly komposzt a szerkezetével kezdődik
A professzionális komposztálás alapja a megfelelő anyagösszetétel és struktúra. Télen különösen fontos, hogy a nitrogénben gazdag „zöld” (pl. zöldség- és gyümölcsmaradék, friss trágya) és a szénben gazdag „barna” anyagokat (szalma, lehullott lomb, aprított ágak, kartonpapír) váltogatva helyezzük el. Ez a rétegezés nemcsak a lebomlást gyorsítja, hanem hőt is termel – ezzel segítve a mikrobiológiai aktivitás fenntartását a fagyos időszakban is.
2. Szigetelés: tartani kell a hőt!
A komposztálás télen is hőt igényel. Nagyobb kertészetek esetében különösen érdemes gondoskodni a halom szigeteléséről: szalmával, száraz levéllel, vagy akár fóliával, ponyvával is takarhatjuk. Ezek az anyagok segítenek bent tartani a természetes bomlás során keletkező hőt. Arra figyeljünk, hogy a takarás ne zárja el teljesen a levegőt – a komposzt ugyanis levegős közegben tud hatékonyan dolgozni.

Fotó: Shutterstock
3. Forgatás: mozgatni kell az életet
A nagyobb komposztkupacokban is lelassulnak a folyamatok télen, ezért havonta egyszer javasolt az anyagot átforgatni. Ez egyenletesen osztja el a hőt és friss oxigént juttat be a rendszerbe. Gép használata esetén ügyeljünk arra, hogy ne túl nedves vagy fagyott anyagot próbáljunk megkeverni, mert az nehezen kezelhető és károsíthatja a szerkezetet.
4. Extra energia: trágyával és kávézaccal
Télen a mikroorganizmusok is „takarékon” működnek, így némi „üzemanyag” sokat segíthet. Egy kevés friss trágya, komposztgyorsító adalék vagy akár kávézacc segít abban, hogy a halom belsejében megmaradjon az aktivitás. Ezek az anyagok nitrogénben gazdagok, de óvatosan adagoljuk őket, nehogy túl savassá váljon a keverék.
5. Nedvesség: a száraz komposzt nem dolgozik
A hideg, száraz levegő és a fagy gyakran kiszárítja a komposztot – ez szinte teljesen leállítja a mikroorganizmusok munkáját. Kertészetekben érdemes havonta ellenőrizni a halom nedvességtartalmát. Ha túl száraz, egy kis langyos vízzel pótolható a hiány. Az optimális komposzt nedves, de nem tocsogós – éppen csak annyira nedves, mint egy kicsavart szivacs.
+1 Tipp: Több kisebb halommal stabilabb az eredmény
Nagyobb kertészetek gyakran hajlamosak egyetlen, óriási komposztkupac kialakítására, de télen célszerűbb lehet több kisebb, könnyebben kezelhető halmot kialakítani. Ezek gyorsabban felmelegednek, jobban szigetelhetők, és egyszerűbb a forgatásuk is. Így a lebomlás kiegyensúlyozottabb és jobban nyomon követhető.
A tél nem ürügy a komposztálás szüneteltetésére – épp ellenkezőleg: okos tervezéssel, figyelemmel és némi pluszmunkával a téli hónapokban is értékes humuszt termelhetünk, amit tavasszal azonnal bevethetünk.
A komolyabb kertészeteknek ez a gyakorlat hosszú távon megtérül: csökkenti a műtrágyaigényt, növeli a talajéletet és hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz.
Indexkép: Shutterstock