A Pilleméz a Huneybee Családi Méhészet különleges találmánya, amely a természet esszenciáját sűríti magába, könnyű, hordozható és mégis tisztán mézből készül. Farkas Róbert, a méhészet alapítója mesélt az innovációról, a családi örökségről és a méhészkedésben rejlő szenvedélyről.


„Nagyapám még a konténerbe is kivittük pergetni”

– Második generációs méhész vagyok – kezdi történetét Farkas Róbert. – Nagyapám 1962-ben kezdte, és élete végéig méhészkedett. Szegény már nehezen mozgott, de az utolsó nyarát is a konténerben töltötte velünk, a pergetésnél, mert látni akarta, hogy folyik a munka.

A családi hagyomány tehát erős, de az út nem volt egyenes.

– Én közvetlenül nem vettem át tőle, mert propoliszallergiám van. Csak a halála után álltam neki igazán. Akkor már tudtam, hogy ez az én utam is lesz. ’96-ban két kölyökcsaláddal kezdtem, aztán évről évre szaporítottam. Ha jól sikerült a szezon, dupláztam az állományt. A méhészet mára a főállásom lett, de a tavalyi tél súlyos veszteségeket hozott. 178 családdal mentem be a télbe, és 60 százalék elpusztult. Ez minden méhészt megviselt. Most újra száz fölött vagyok, és próbálom pótolni a kiesett állományt – saját anyákkal, saját neveléssel – jelezte a méhész.

„A méhészet nekem nem csak munka”

Farkas Róbert minden részletet maga végez.

– A méhészet nem arról szól, hogy csak tartom a méheket, aztán pörgetek. Én magam gyártom a kereteket, a cukorlepényt, a viaszból műlépet készíttetek. Mindent kézben tartok. Ez így kerek – fejtette ki. Mint azt kérdésünkre jelezte: eredeti szakmája bútorasztalos, így a kaptárkészítés sem okoz gondot. – A kaptárakat is magam építem. A fa és a méhészet valahol rokon: türelem, pontosság és érzék kell mindkettőhöz.

pilleméz

Farkas Róbert és családja – Fotó: Huneybee

A Pilleméz ötlete 2023 elején született, amikor a mézpiac összeomlott.

– A ’22-es év kiváló akácméztermést hozott, de a nagy termés annyira lenyomta az árakat, hogy nem volt szívem annyiért eladni. Néztem egy tévéműsort, amiben valamilyen édességet készítettek cukorszirupból, és egyszer csak bevillant: a méz is hasonló állagú. Miért ne lehetne belőle valami új? – mesélte.

A kísérletezés azonnal elkezdődött.

– Ott állt a 3,5 tonna akácméz, hát volt miből próbálkozni.

Kevertem, teszteltem, körülbelül 80–100 kiló mézet elhasználtam, mire elértem azt az állagot, amit szerettem volna: szilárd, de mégis lágy, és ami a legfontosabb, nem forralt.

A méz ugyanis 40 °C fölött már károsodik – Farkas Róbert számára ez volt a legfőbb elv. – Méhészként nem akartam tönkretenni a saját munkám. A bolti pillecukrot 100–130 fokon főzik, de én nem forralok. A méz nálam méz marad.

„Nem pillecukor – hanem pilleméz”

A Pilleméz alapreceptje egyszerű, de különleges: méz, állati zselatin és tápiókakeményítő.

– Semmilyen tartósítószert nem használunk, nincs hozzáadott cukor. Ez a natúr Pilleméz. Az állaga hasonlít a pillecukorhoz, de nem ragad a szájpadlásra, és amikor oldódik, kijön a méz íze.

pilleméz

Farkas Róbert: "A bolti pillecukrot 100–130 fokon főzik, de én nem forralok. A méz nálam méz marad" – Fotó: Huneybee

Az OMÉK-on és más vásárokon azonnal siker lett.

– A kóstolók azt mondták, jobb, mint a pillecukor. Könnyebb, természetesebb, és valóban mézízű – Farkas Róbert hozzáteszi: – Meglepett, hogy más még nem találta ki. Amikor utánanéztem, sehol nem találtam ilyet. Legfeljebb olyat, hogy mézet kevertek cukorsziruphoz, de az már nem méz.

A termékre szabadalmi eljárás is folyamatban van.

– Másfél éve adtuk be, még nem jött visszajelzés. De eddig senki sem próbálta, talán azért, mert nehéz úgy gyártani, hogy a méz ne főjön meg. Ez a mi manufakturális technológiánk titka – árulta el.

A piac megőrült érte

A Pilleméz azóta meghódította a vásárokat.

– Pécsen, Budapesten, Kaposváron, az OMÉK-on is ott voltunk – mindenhol hatalmas sikert aratott. Most indul a webshopunk és már viszonteladók is jelentkeztek.

A növekedéshez azonban tőke kellett.

– Tavaly megkeresett egy befektető, és idén társas vállalkozást hoztunk létre. A gyártás nagy része kézimunka, de a darabolást és a csomagolást már gépesítjük. A receptúrán viszont nem változtatunk – az marad kézműves.

„Nem szeretnénk megállni – a méznek még rengeteg arca van”

A Huneybee Családi Méhészet már a következő innováción dolgozik.

– Szeretnénk zselésíteni a mézet, és új formákat is kitalálni. Volt már csokoládéba mártott Pillemézünk is, imádták a vásárlók, de kézzel mártani nem lehet nagy tételben. Most ezen gondolkodunk: hogyan lehet megőrizni a kézműves jelleget, de mégis fejlődni – vázolta a jövőt.

pilleméz

A termékben megmarad a méz természetes tisztasága – Fotó: Huneybee


A jövőt Farkas Róbert a természet és az ember közös alkotásaként látja.

– A méhészet nálam nem csak megélhetés. Ez egy életforma. A méhek türelemre tanítanak. A Pilleméz pedig egy új fejezet abban a történetben, amit még nagyapám kezdett el írni 1962-ben – mondta végül.

A Pilleméz tehát több, mint egy édesség – egy innováció, amely megmutatja, hogy a hagyomány és a modern kézművesség találkozásából valóban új dimenzió születhet.

Indexkép: Huneybee