A burgonya jelentősége nemzetközi és hazai szinten is egyre nagyobb, ezért az Agrárminisztérium célul tűzte ki, hogy Magyarország a burgonyatermesztés terén önellátóvá váljon – erről Hubai Imre mezőgazdaságért felelős államtitkár beszélt a „Mindent a burgonyáról” című szakmai konferencián.



Egyre fontosabb szerep a burgonyának

A FAO által meghirdetett Burgonya Nemzetközi Napja kapcsán az államtitkár kiemelte: a burgonya globálisan a harmadik legfontosabb élelmiszer a rizs és a búza után. Jelenleg hazánk a belföldi fogyasztás 28 százalékát külföldi forrásból fedezi, miközben exporttevékenysége mindössze 2 százalék. Az éves termőterület 6–10 ezer hektár, a termés pedig 170–270 ezer tonna között alakul.

 Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba


Erős állami támogatás a termesztőknek

Hubai Imre ismertette, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) eszközein keresztül 2021–2022-ben több mint 10 ezer mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozás kapott összesen 1200 milliárd forintot meghaladó támogatást. A kertészeti ágazatban különösen nagy hangsúlyt kaptak az üvegházak, hűtőházak, post-harvest technológiák, gépbeszerzések és öntözési közösségek fejlesztései. 2024-ben a „Kertészeti üzemek technológiai fejlesztésének támogatása” című pályázatra több mint 2100 kérelem érkezett, 40 milliárd forint értékben.



Hosszú távú cél az ellátás biztonsága és a hazai arány növelése

A tárca célja, hogy egész évben biztosítani tudja a fogyasztók számára az elérhető árú, jó minőségű magyar burgonyát. Ehhez elengedhetetlen a hűtő- és tárolókapacitások fejlesztése, az öntözés korszerűsítése, valamint a termelői együttműködések megerősítése. Ez utóbbi lépés jelentősen javíthatja a termelők alkupozícióját az élelmiszer-ellátási láncban.

Indexkép: AM/Pelsőczy Csaba