A „Tehénetető Program” keretében a lepárlási melléktermékek – főként víz és gabonamaradványok – a szarvasmarhák etetésére szolgáltak a Tennessee állambeli Moore megyében, most azonban a cég drasztikus irányváltásról döntött: megszünteti a programot, és a jövőben inkább energiatermelési célra hasznosítja a hulladékot.
A whiskygyártó új partnere egy energiaipari vállalat, amellyel közösen a lepárlási hulladékból megújuló üzemanyagot és műtrágyát fognak előállítani. A döntést a cég környezetvédelmi céljaival indokolta, valamint azzal, hogy így hosszú távon biztosítható márkájuk jövője és globális piaci pozíciója. Ezzel azonban sok gazda kiszorulhat az állattenyésztésből.
A régióban az állattenyésztés a mezőgazdasági bevételek közel 90%-át adja, így a program megszűnése hatalmas érvágás. Több gazda is arról számolt be, hogy
a Jack Daniel’s takarmányával naponta akár 200-250 szarvasmarhát is etetni tudott mindössze 8 dollárból.
Most, hogy erre nincs lehetőségük, sokan kénytelenek megválni az állományaik egy részétől – az egyik megszólaló gazda már 50 állatot adott el.
Fotó: Shutterstock
Hiába magas a marhahús iránti kereslet, az állomány drasztikusan csökken, az Egyesült Államokban jelenleg az 1951 óta mért legalacsonyabb szinten van a szarvasmarha-állomány. Ennek hátterében nemcsak a takarmányellátás bizonytalansága, hanem a növekvő költségek, a földárak és a gazdálkodók elöregedése is áll.
A Jack Daniel’s döntése tehát komoly következményekkel jár: bár környezetvédelmi szempontból előrelépésnek tekinthető, gazdasági oldalról több száz gazdálkodót sodorhat a pálya szélére. Az energiaipar és a mezőgazdaság érdekei ebben az esetben látványosan ütköznek, és úgy tűnik, a mezőgazdaság ezúttal alulmarad.
Forrás: agrarheute.com
Indexkép: Shutterstock