Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) friss jelentésében olyan potenciális esetet ír le, amelyben a H5N1 madárinfluenza tejelő tehénről terjedhetett át emberre. Ez a második olyan megbetegedés az Egyesült Államokban, amely tejgazdasághoz köthető.

A kórokozót idén márciusban detektálták először szarvasmarhákban, azóta tejben is kimutatták, bár a szakértők úgy vélik, a pasztőrözött tej nem jelent veszélyt. A két, tehenészeteknél regisztrál fertőzés dolgozókhoz köthető. Az első lehetséges eset Texasban történt áprilisban, a második pedig a közelmúltban Michiganben. Mindkét beteg szemében jelentkeztek tünetek.

Nem lehet tudni, hogy a madárinfluenza miként okoz szemfertőzést, de lehetséges, hogy a vírust tartalmazó folyadéknak, például tejnek való kitettség áll a háttérben. A hivatal jelenleg is elemzi a michigani betegtől származó vírus genetikai összetételét.

A CDC szerint alacsony a madárinfluenza lakosságra való átterjedésének kockázata, a szakértők szerint a továbbiakban is szórványos esetekre lehet számítani. Mindenesetre ajánlást adtak ki a fertőzött állatokkal dolgozó, illetve a vírusnak potenciálisan kitett személyek számára.

A H5N1 embert is megbetegíthet, de a fertőzés ritkán halálos kimenetelű.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Pixabay