A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) csütörtökön közzétett vizsgálati adatai szerint az Egyesült Államok több száz településén élő amerikaiak milliói által fogyasztott ivóvíz veszélyes mennyiségű mérgező vegyi anyaggal szennyezett – írja a portfolio.hu.

Az ivóvízrendszerek mérhető mennyiségben tartalmaznak "örök vegyi anyagokat", azaz olyan tartós vegyületek családját, amelyekről már tudjuk, hogy károsak. Ezek a vegyi anyagok rákos megbetegedésekkel, immunhiányos állapotokkal, reprodukciós problémákkal és fejlődési rendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók.

A tudósok és a környezetvédők már régóta folyamatosan figyelmeztetnek például a perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluoroktán-szulfonát (PFOS) káros hatásaira, ami az EPA és a vegyszergyártók közötti megállapodáshoz vezetett, mely szerint 2015-ig fokozatosan kivonják a forgalomból a PFOA-t.

Megállapítást nyert, hogy szinte az összes amerikai ember szervezetében kering bizonyos mértékben a PFOA, a PFOS és hasonló vegyi anyagok.

Feltehetőleg amerikaiak százmilliói vannak kitéve az ivóvízszennyezésnek.

Vizsgálatok kimutatták, hogy 220 ivóvízrendszerben található valamilyen szintű PFOA, PFOS vagy akár mindkét vegyi anyag. Tehát nagyjából minden 10. ivóvízrendszerben megtalálható e két örök vegyi anyag!

víz

Feltehetőleg amerikaiak százmilliói vannak kitéve az ivóvízszennyezésnek – fotó: Shutterstock

Az EWG nonprofit szervezet szerint az adatok arra utalnak, hogy körülbelül 26 millió amerikai ivóvize szennyezett, de egy 2020-as tanulmány szerint több mint 200 millió amerikai ivóvizében lehet valamilyen formában PFAS.

Még vizsgálatok tárgyát képezi, hogy milyen intézkedéseket kell hozni az ivóvíz védelme érdekében.