Az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa a nyomokat október 24-én, kedden reggel észlelte a Karancs völgyében, a Litke környéki erdőségben – írja a 24.hu.

"A fénykép alapján a litkei erdőtömbünkben esetleg medve tartózkodhat. Felhívjuk az környékbeli erdőkben látogatást tervezők figyelmét a nagyragadozó esetleges jelenléte okozta veszélyre" – írja az Ipoly Erdő Zrt.–Kelet-Cserháti Erdészet a Facebook-oldalán.

Korábban Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója azt mondta, várható, hogy egyre gyakrabban fog felbukkanni Nógrád vármegyében is nagyvad, amire érdemes felkészülni.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményben tudatta, hogy gyakrabban észlelnek barnamedve előfordulására utaló nyomokat, és felvételek is tanúskodnak a hazánkban barangoló állatokról. Az Aggteleki Nemzeti Park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között is lefényképezték, majd májusban videóra vették a Mihály névre keresztelt medvét.

A szakemberek kérnek mindenkit, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen az erdőkben, és az erdei kirándulások során tartsa be a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által kiadott viselkedési szabályokat.

Indexkép (csupán illusztráció): Shutterstock