A magyar eper ára az egekben, a minőség megkérdőjelezhetetlen.

„Ameddig a szem ellát, mindenhol eper" – írta közösségi oldalán Goldfinger Dávid, aki az idei szezont a valaha volt legnagyobb szamócaterméssel indította Lakhegyen. A gazda 4 hektáron termeszt szamócát (köznyelven epret), ebből másfél hektárt a rendkívüli gyümölcsöt adó 'ASIA' fajtának szentel, amely idén különösen meghálálta a gondoskodást.

Brutális méret, zamatos íz

Az 'ASIA' fajta szemei az idei évben akár 18 centis hosszúságot és 10-11 dekagrammos súlyt is elérnek – ilyen termésre Goldfinger szerint még nemigen volt példa. Mint mondja, a termések „csokrokban csüngenek, roskadoznak a tövek", a gyümölcsök pedig nemcsak látványosak, hanem kiemelkedően finomak is. „Ez a legzamatosabb, leglédúsabb eper, amit valaha kóstoltam, ugyanakkor a szállításhoz szükséges keménységgel is rendelkezik" – tette hozzá.

Goldfinger Dávid

Goldfinger Dávid a lakhegyi ültetvényen – forrás: Facebook

Szerencsés virágzás, ideális időjárás

Az idei sikert részben az időzítésnek is köszönheti. A tavaszi fagyok idején az ültetvényen még nem kezdődött meg a virágzás, így a hűvös idő nem okozott kárt. A középkésői virágzású fajták, mint az 'ASIA', ebben az évben előnyt élveztek: az extrém fagyokat elkerülték, az esőzések pedig inkább kedveztek a termésméret növekedésének.

Négy fajta – négyféle ízélmény

Goldfinger négyféle fajtával dolgozik, bár ezek pontos neveit nem kívánta megosztani. Az eltérő érési idők és ízvilágok miatt minden fogyasztónak ajánlja a teljes palettát. „Termelőnek viszont nem ajánlok semmit. A megfelelő fajta kiválasztása a talaj és az éghajlat függvénye, mindenkinek magának kel kikísérleteznie, melyik a legjobb fajta az adott termőhelyen, nincs egységes recept..."

szamóca

Gyönyörű, óriási termések kerülhetnek a rekeszekbe idén – forrás: Facebook/Goldfinger Dávid

Rekordárak, rekordkereslet

A hazai szamóca ára is kiemelkedő: 2500–3000 forint/kg, ami jelentős emelkedés a tavalyi 2000 forinthoz képest. A magyar szamóca iránt hatalmas a kereslet, mivel az import – például román vagy görög – gyümölcsök nem tudják felvenni a versenyt sem az íz, sem az állag tekintetében.

„A magyar eper minőségét nem közelíti meg semmi. Aki igazán jót akar, az meg is fizeti" – fogalmazott.

Ültetvényfrissítés évente

A termőterületeken évente, legfeljebb kétévente vált fajtát: „Az intenzív termelésnél az első évben adja a legnagyobb szemeket – ezt a prémium kategóriás piacra szánjuk. A második év már inkább a befőzésre való mennyiséget hozza."

Egy példaértékű szezon tanulságai

2025-ben a magyar szamóca nemcsak méretével, hanem minőségével is messze kiemelkedik. Az extrém körülmények ellenére a megfelelő fajta- és időzítésválasztással, valamint gondos technológiával rekordtermést lehetett elérni. Goldfinger Dávid példája ezt egyértelműen igazolja.

Indexkép: Facebook/Goldfinger Dávid