A jordániai Wadi Rum völgye egy gyönyörű és különös táj, melyet sokan „Hold-völgyének" neveznek. A völgyet vörös homok tölti meg, amiből gránit- és homokkőtömbök emelkednek ki. A 720 km2-es területen meredek sziklák, szűk szurdokok, természetes boltívek, barlangok találhatók – írja a termeszeti.hu.

Bár a völgy nagyon kevés csapadékot kap, és a növényzet ritkás, mégis itt található Jordánia legnagyobb farmja, a Rum Farm, melyet 1986-ban hoztak létre a sivatag közepén 2000 hektáron. Miért pont ott? A válasz valójában egyszerű: a sivatag alatt egy hatalmas víztömeg terül el, a sivatag számos népének a vízellátása is ettől a forrástól függ.

Wadi Rum farm

78 hektáros kör alakú mezőkön takarmánynövényeket, gabonát és zöldségféléket termesztenek – fotó: Shutterstock

A farmon található növényeket olyan speciális öntözési technikákkal és módszerekkel termesztik, melyeket az ókori egyiptomiak, a nabateusok is használtak, akik fejlett vízgazdálkodással oázist hoztak létre a sivatag közepén, föld alatti csatornákból és víztározókból álló rendszerrel vezetve a vizet Petra városába.

A Rum Farmon – 78 hektáros kör alakú mezőkön – takarmánynövényeket, gabonát és zöldségféléket termesztenek: padlizsánt, káposztaféléket, fügét, gránátalmát, krumplit, sütőtököt, paradicsomot.

Wadi Rum farm

Jordánia legnagyobb farmja, a Rum Farm – fotó: Shutterstock

A farmon egymást támogató fajokat ültetnek egymás mellé, földbevonatként pedig pozsgás növényeket használnak, amik nagyon kevés vizet igényelnek, és segítenek a homok megkötésében, továbbá csökkentik a talaj hőmérsékletét.

A sivatag közepén elterülő farm sikerét bizonyítja, hogy Jordánia élelmiszer-ellátásának nagy részét ők végzik!