Ritkán, de bizonyos betegségeket átadhatnak a kutyák az embereknek. Ezek a betegségek általában elkerülhetők megfelelő higiéniai intézkedésekkel és gondos állatorvosi ellátással – írja a 24.hu.

Hogyan előzhetők meg ezek a betegségek?

Veszettség: Ha valakit megharap egy kutya, akkor nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, mert amennyiben nem, akkor a betegséget az ember is elkaphatja.

Férgek és paraziták: A kutyák parazitákat, például bolhákat, atkákat és bélférgeket hordozhatnak, amelyek az embereknél bőrproblémákat, bélfertőzéseket vagy allergiákat okozhatnak. Rendszeres féreghajtó kezelésekkel és megfelelő higiéniai intézkedésekkel megelőzhetők ezek a betegségek.

Szalmonella és egyéb baktériumok: A kutyák hordozhatják a szalmonella és más baktériumokat anélkül, hogy a tüneteit mutatnák, és emberre is átvihetik ezeket a székletükkel vagy a nyálukkal. Ezért nagyon fontos a megfelelő ételkezelési szabályok betartása, a kutyák rendszeres állatorvosi vizsgálata és a higiéniai intézkedések.

Rüh és gombás fertőzések: A kutyák fertőző betegségeket, például rühöt vagy gombás fertőzéseket is terjeszthetnek, amelyek többek között bőrkiütéseket és viszketést okozhatnak az embereknél. A kutyák rendszeres fürdetése és az állatorvosi vizsgálatok segíthetnek a megelőzésben.

Közvetlen érintkezésből származó sérülések: A kutyák harapása vagy karcolása fertőzéseket okozhat, ezért az ilyen sérüléseket mindig tisztítsuk meg és fertőtlenítsük, illetve ha szükséges, forduljunk orvoshoz.