A magyar gasztronómia legfontosabb alapanyagai közé tartoznak a hagymafélék, és egyre több kutatás rávilágít a hagymafogyasztás kedvező egészségügyi hatásaira, azonban akadnak olyanok is, akik számára nem előnyös a fogyasztása – írja a haszon.hu.

A hagymafogyasztás jótékony hatásai

A hagymafélékben rengeteg vitamin és ásványi anyag található. Különböző fajtáinak ízvilága és felhasználhatósága eltérő ugyan, de a tápanyag-összetételük hasonló.

Egy közepes méretű hagyma a napi C-vitamin szükséglet 20 százalékát fedezi, gazdag B6-vitaminban, folsavban, káliumban, mangánban, valamint antioxidánsokban, és csupán 44 kalóriát tartalmaz.

A hagymafogyasztás továbbá

• segíthet optimalizálni a bélrendszer működését, támogatja az egészséges bélflórát,
• kedvezően hathat a szívre,
• vérnyomáscsökkentő hatású,
• képes csökkenteni a koleszterinszintet,
• erősítheti a csontokat,
• támogathatja a szem egészségét,
• a megfázás természetes ellenszere,
• támogatja az immunrendszert, megvéd a fertőzésektől és csökkenti a lázat,
• antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik,
• csökkenti a vércukorszintet,
• a lila- és vöröshagymában található 25 különböző, flavonoid típusú antioxidáns jótékony hatása, hogy megakadályozva a sejtkárosodást olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

hagymák

A hagymafélékben rengeteg vitamin és ásványi anyag található – fotó: Pixabay

Kinek nem javasolt a hagyma fogyasztása?

A hagymában található fruktán egyeseknél emésztési panaszokat válthat ki, puffadást és gyomorgörcsöt okozhat, főleg nyersen fogyasztva.