A növények fejlődését meghatározó fotoszintézisben pótolhatatlan szerepet játszik klorofill, amelyet a növények nagy mennyiségben igyekeznek felhalmozni a leveleikben. A termesztett növények magas állománysűrűsége azonban megakadályozza, hogy az alacsonyabban fekvő levelek is elegendő mennyiségű klorofillt tudjanak termelni – írja a sciencedaily.com.

Nagyon nagy levélsűrűségű növényeket termesztünk ennek következtében hiába kap sok fényt a levélzet felső része, az alatta lévő rétegek "fényéheznek", hívta fel a figyelmet Don Ort, biológus.

A sűrű lombkorona gátolja az alsóbb rétegek fotoszintézisét

A sűrű lombkorona gátolja az alsóbb rétegek fotoszintézisét – Fotó: Shutterstock

Kísérletek során a felső lombleveleket etanollal permetezték és ezzel megzavarták a klorofill szintézisét. Egy világosabb zöld, már-már sárgás árnyalatú – szinte betegesnek tűnő –  lombkorona jött így létre, ez azonban nem akadályozta a növények növekedését.

Ugyanakkor hiába jutott így több fény a növény alsóbb részeibe, nem nőtt a fotoszintézis képessége ezekben a rétegekben. Ennek pontos okait eddig nem sikerült megfelelően feltárni, így folytatódnak a kutatások.