1979 óta a G-osztályt több mint 500 000 példányban gyártották és világszerte abszolút off-road legendaként ismerik és szeretik – népszerű a gazdálkodók körében is. A Mercedes-Benz áprilisban, Kínában mutatta be az EQ technológiával felszerelt új G 580-at. Ez az off-road ikont is elhozza az elektromos korszakba.


A hagyományos meghajtású modellekhez hasonlóan az elektromos autó karosszériája létravázon alapul, amelyet tovább módosítottak és megerősítettek az elektromos hajtás integrálása érdekében. A keretbe integrált lítium-ion nagyfeszültségű akkumulátor hasznos kapacitása 116 kWh. Ez akár 473 kilométeres hatótávolságot is lehetővé tesz.

A Mercedes az alváz védelme érdekében karbon anyagkeverékre támaszkodik, és így magas szintű védelmet ígér, mivel az akkumulátort nem szabad külső fizikai hatásoknak kitenni.

Merceedes

Az új elektromos G-osztály hű marad elődei karakteréhez és szögletes sziluettjéhez, ám kifejezetten az elektromos járművekre jellemző egyedi dizájnelemekkel látták el – forrás: Mercedes-Benz

Az elektromos G-t négy, egyenként vezérelhető villanymotor hajtja, melyek a kerekek közelében helyezkednek el, összteljesítményük pedig 432 kW (587 LE). Az egyedi vezérlésnek köszönhetően minden kerék külön-külön vezérelhető, ami lehetővé teszi a G-kanyarodást: a jármű szinte ugyanazon a ponton történő elfordítását.

Elődeihez hasonlóan az MB G 580 kiváló mászóképességgel rendelkezik, ami 45 foknak felel meg, 32 fokos elülső megközelítési szöggel és 85 cm-es maximális gázlómélységgel, az Elektro-G 15 centiméterrel felül is múlja hagyományos motoros társait.

Az úgynevezett nyomatékvektorozás virtuális differenciálzárakat hoz létre. Ennek eredményeként minden egyes kerékhez pontosan kimért nyomaték rendelhető és a nyomaték a másodperc törtrésze alatt felépül ott, ahol éppen szükség van rá.

A G-kormányzással a hátsó kerék az ív belsejében forog a fordulókörben, ami jelentősen csökkentheti a fordulási sugarat. Ezenkívül az elektromos G kapcsolható off-road redukciós aránnyal, különféle off-road kúszó funkciókkal és vezetési programokkal rendelkezik.

A terepjáró képesség tekintetében az elektromos G-osztály semmiképpen sem rosszabb, mint hagyományos társai. A G-ROAR funkció azonban valószínűleg ízlés kérdése, célja ugyanis a V8-as motor vezetési hangjának utánzása.

Ami pedig a külső dizájnt illeti, az új elektromos G-osztály hű marad elődei karakteréhez és szögletes sziluettjéhez, de olyan, kifejezetten az elektromos járművekre jellemző egyedi dizájnelemekkel látták el, mint például az opcionálisan rendelhető fekete paneles hűtőrács LED-es fénycsíkkal és króm kerettel.

Belül a Mercedestgől megszokott, kiváló minőségű anyagok és nagy kijelzők találhatók.

A piaci bevezetéskor az új elektromos G-osztály Edition One 192.524.15 eurós áron kapható.

Forrás: Agrarheute