A Medfel 2024 konferencián közölt idei termésprognózis 524 ezer tonnát valószínűsít a négy nagy termelő országban, ami kevesebb mint 1%-kal múlja felül a tavalyi volument – írja a fruitveb.hu.
Az exportpiacok minden évben készen állnak termelésünk fogadására – fotó: pixabay.com
Spanyolország nagy visszatérő lehet
Mint írják a Medfel konferencián április 25-én kiadott 2024-es prognózis a négy nagy uniós kajszitermelő ország (Olaszország, Görögország, Spanyolország és Franciaország) összesített termését 523.986 tonnára becsüli, ami 883 tonnával, – azaz kevesebb mint 1%-kal – több, mint a 2023-ban betakarított 523.103 tonnás mennyiség, de 2%-kal múlja felül a 2018-2022 közötti ötéves időszak átlagát is.
A legnagyobb visszaesést Franciaországban várják, ahol a három legnagyobb termesztőkörzet előzetes adatai alapján a 2023-as 123,3 ezer tonnás termést követően az idén csupán 87,9 ezer tonnás volument valószínűsítenek.
Olaszországban a tavalyi 214,5 ezer tonnás mennyiséggel megegyező 214,3 ezer tonnás termést várnak, és Görögország idei évre jósolt 87,5 ezer tonnás volumene is csak 6%-kal alacsonyabb a tavalyi 93,5 ezer tonnás termésnél.
Nagy visszatérőnek számít Spanyolország, ahol a 2023-as 91,8 ezer tonna után 2024-ben 134,4 ezer tonnás mennyiséget várnak, ami 46%-os növekedésnek felel meg – ez elsősorban Murcia jó termésének lesz köszönhető, de egyelőre óvatosságra int a becsléssel kapcsolatban az a tény, hogy Észak-Spanyolországban a prognózis kiadásának időpontjában éppen fagyriadó volt érvényben – írja a fruitveb.hu.
Magyarország: a termelők remélik, hogy a 2024-es szezonban helyreáll a termelés
A melegebb tavaszi időjárás és a kevesebb nulla fok alatti hőmérsékletű nap Magyarországon arra utal, hogy több mint három év után először visszatérhet a normális kajszibaracktermés – írja a freshplaza.com
"Ha a meleg időjárás kitart a tavasz hátralévő részében, a kajszibarackágazat helyreállhat a három évig tartó fagykárok és katasztrófák után, amelyek a termelés akár 30%-át is sújtották" – mondta Tömösváry Máté, a Balaton-ker-Tész szövetkezet munkatársa.
"A kajszibarack nagyon szép. Az elmúlt években télen volt némi fagykár. Minden évben decemberben és januárban egy kicsit melegebb volt, majd februárban és márciusban beállt a nagyon hideg idő. Mire beköszöntött a tavasz, már 20-30%-os kárunk volt. Minden évben körülbelül 10-11 napos káros fagy van. Idén csak három fagyos napunk volt, amikor az időjárás 0 fok alatt volt. Jelenleg nagyon kicsi az esélye annak, hogy a következő hetekben néhány fagyos nap jön. Reméljük, hogy végre jó normális szezonunk lesz" – mondta Tömösváry.
"Remélhetőleg május végén elkezdhetjük a betakarítást a korai fajtákkal. Németországba, Csehországba, Szlovéniába és Szlovákiába, valamint az EU főbb országaiba exportálunk. Ha a termelés jó, akkor az északi régiókba, például Litvániába is küldünk. Az exportpiacok minden évben készen állnak termelésünk fogadására. Remélhetőleg idén is elérjük a 3.500 tonnát, mint két évvel ezelőtt." – fogalmazott Tömösváry Máté.