A méhészek már éppen elkönyvelték, hogy az idei évben nem kell akácmézet pörgetniük, de csoda történt, ugyanis hibernálódtak a virágok. Ilyet még a tapasztaltak sem láttak, hogy az öt-hat napos hideg idő elvonultával újra elkezdődött a virágzás, ráadásul ez nem egy újbóli virágzást jelentett, hanem azt, hogy folyamatosan borultak a fák virágba.

akác

Virágzó akác – fotó: pixabay.com

Az akácvirágzás úgy állt meg a fejlődésben a hideg előtt, hogy a virágok egy része már kinyílt, a másik része pedig a babnak kinéző állapotában volt. A fiatal akácosok kinyíltak, az öregebbek pedig nem. Ez a csoda mentette meg a zselici méhészeket, bár így sem lesz csúcsmennyiség, hanem inkább gyenge, vagy közepes termést takarítanak be, de a méhek egyértelműen megdolgoztak az eredményért – írja a novenyvedoszer.hu.

Somogyban a fentieknek köszönhetően rekord akácméz-termés lehet, viszont a kelet-magyarországi méhészeknek már nem lesz ekkora szerencséjük, mert ott alig volt nektár az akácosokban.

A Zselicben szépen beindult a hárs is  –  a méhészek alig győzik a családokkal a vándorlást. A nyírségiek azonban nem örülnek, mert minden egyszerre virágzik, így fennáll a veszélye annak, hogy egyszerre lesz vége mindennek és a nyári hőségben majd nem lesz virágzó növény a térségükben.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke a mögöttünk hagyott időszakot jellemezve elmondta, hogy ha nem jó a tél, akkor a tavasztól sem lehet sokat várni a méhészeknek.

Márciusban 15 fok fölé is emelkedett a hőmérséklet, ami előre hozta a repce virágzását, amelynek normális esetben április közepén kellett volna megtörténnie, de hasonlóan elindult az akác is. Ekkor jött egy egy hétig tartó hirtelen lehűlés, ami miatt sokan lemondtak az akácról. Ekkor történt a bevezetőben említett csoda.

A hárs virágzása is különösen fontos Somogyban, hiszen a zselici hársméz tavaly kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba. A méhészek ennél a virágzásnál is reménykednek, hiszen az esős, kissé trópusi idő különösen jót tesz a hársnak

– összegezte Mészáros János.

méz

Az akácméz már sok helyen elkészült, a termés közepesnek nevezhető – fotó: pixabay.com

Mivel az akácfa nem mindenhol termelt nektárt, így az erdőkben nem lehetett érezni az akác illatát, ezért a méhek más virágokról  próbáltak gyűjteni, ami majd meghatározza az akác minőségét.

Az akácméz már sok helyen elkészült, a termés közepesnek nevezhető. Ahogy az akácvirágzás megkezdődik, a méhészek általában minden más virágot ott hagynak miatta. A hársnak is csak június közepén kellene virágoznia, ehelyett már javában virágzik.