A hazai fokhagyma új szintre lépett a piaci kínálatban: mostanra nem csupán fűszerként, hanem valódi egészségbombaként tartják számon. Bár az ára borsos, 2500–3500 forint között mozog kilogrammonként, mégis megéri a vásárlók szerint – hiszen karakteresebb, hatékonyabb és természetesebb, mint az importált változat.



A piaci árusok jól tudják, hogyan azonosíthatjuk a magyar fokhagymát. A puha szárú példányok – mint például a makói tavaszi – biztosan nem kínai eredetűek, ugyanis az import fokhagyma kivétel nélkül kemény szárú. A gyökérmaradványok is árulkodók lehetnek: míg a hazain megmaradnak, a kínai terméken ezeket eltávolítják.

A hazai fokhagyma magasabb allicintartalmának köszönhetően sokkal intenzívebb ízt és illatot biztosít. Amíg a magyarból elég egy gerezd egy ételbe, a kínai változatból akár három is szükséges lehet, hogy ugyanazt az ízhatást elérjük. Ezért az alacsonyabb ár sokszor csalóka, hiszen végső soron többet kell belőle használni.

A piacon most tavaszi és őszi vetésű fokhagymák is kaphatók. A tavaszi kisebb, de hosszabban eltartható – akár a következő év tavaszáig is –, míg az őszi változat nagyobb fejű, de karácsony után már ritkán őrzi meg minőségét.



A fokhagyma nemcsak az ízeket gazdagítja, hanem az egészségre is kiváló hatással van. Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztést, baktérium-, vírus- és gombaellenes, sőt, máj- és epeműködést támogató hatással is rendelkezik. Gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, valamint ásványi anyagokban – így nem csoda, hogy sok helyen szinte szent növényként tisztelik.

Forrás: beol.hu

Indexkép: Pixabay