A paradicsom a legtöbb kertben ott van, sőt, akinek nincs kertje, az sem szokott lemondani róla. Nem is kell, hiszen ez a finom gyümölcs megterem még balkonládában vagy cserépben is. Azonban mi történik akkor, ha a paradicsom valamiért nem érik be? Eláruljuk a lehetséges okokat és természetesen a megoldást is!

Ezért nem érik be a paradicsom

Annak, hogy a paradicsom nem érik be, több oka is lehet. A legkézenfekvőbb, hogy későn érő fajtát választottunk, ezért még kicsit várat magára, hogy érett paradicsomot kóstolhassunk. De az okok között szerepelhet a túl nagy hőség is. Habár a paradicsom nagyon szereti a napsütést, van, ami már neki is sok. Ahhoz, hogy a paradicsom szépen beérjen, nincs szüksége kánikulára, így ha a nappali csúcshőmérséklet tartósan 31 Celsius-fok fölé emelkedik, az lelassítja az érési folyamatot, sőt, akár teljesen le is tudja állítani, mivel a paradicsomban található likopin, amelyik a piros színéért felelős, hőstressznek lesz kitéve.

De a túlzott nitrogéntrágya hatására is késlekedhet az érés, hiszen így a paradicsom inkább növekedni fog, de nem érik be. Ekkor az a megoldás, hogy csökkentjük a nitrogéntartalmú tápanyagokat, és inkább káliumban gazdag trágyát adunk a paradicsomnak, hogy ezzel segítsük az érést.

Amennyiben túl sok a termés a paradicsomon, az szintén azt eredményezi, hogy a növény az új termés hozatalára és növekedésre fordítja az energiáit és nem az érlelésre. Ilyenkor a kisebb paradicsomokat távolítsuk el. Az így leszedett kis zöld paradicsomok kiválóak savanyúságként eltéve.

Ami pedig még meggátolhatja a paradicsomunk érést az a nem megfelelő vízellátás. A vízhiány miatt ugyanis a paradicsomok nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz. Azonban túlöntözni sem szabad a paradicsomot, mert az is az érés eltolódásához vagy elmaradásához vezethet.

Nem mindegy, melyik fajtát választod

Számtalan paradicsomfajta közül választhatunk attól függően, mire használnánk fel a paradicsomot, és persze hogy mikor, hiszen az érési idő szerint is lehet többféle paradicsomunk. Ez azért praktikus, mert egész nyáron ellátnak minket a különböző fajták friss paradicsommal. Van olyan fajta, amelyik azonnali fogyasztásra kiváló, de akad, amelyik inkább befőzésre alkalmas. Sőt, a méretük és a színük alapján is nyugodtan válogathatunk, hiszen vannak kisebb és nagyobb paradicsom fajták, sőt, a színük is igazán változatos, ezért akár még fekete paradicsomot is termeszthetünk!

paradicsom

Ha tudod az okokat, megoldás is lesz rá, hogy beérjen a paradicsom a kertedben! Fotó: Shutterstock

Az Ace 55 óriási terméssel ajándékoz meg minket, míg a Balkonstar törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. Ha viszont befőzésben gondolkodunk, akkor válasszuk inkább a Buzau 50 fajtát, azonban számára egészen biztosan nagyobb helyet kell biztosítanunk. A Coralina fürtös koktélparadicsom nem csak hogy nagyon zamatos, hanem még sokáig el is lehet tárolni, ha pedig a sárga a kedvenc színünk, a Goldkrone koktélparadicsom lesz számunkra a legjobb választás.

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, így vele már nagyon korán megízlelhetjük, hogy milyen is a saját paradicsom íze.

Ezért egyél sok paradicsomot

Ha valamit nagyon gyakran fogyasztunk, az nagy hatással lehet a szervezetünkre. Így van ez a paradicsommal is. Azonban, ez egyáltalán nem baj. A paradicsom ugyanis igazán egészséges, még akkor is, ha gyakran fogyasztjuk. A paradicsom esetében nem érdemes a nagyobbakat választani, hiszen a paradicsomban annál több a C-vitamin, minél kisebb maga a paradicsom. De a nagyobb méretű paradicsom is nagyon egészséges, úgyhogy bátran fogyaszthatjuk színtől és mérettől függetlenül, csak legyen kellően érett, és persze egészséges.

A paradicsom még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe, ráadásul az elhízástól sem kell tartani, ha gyakran fogyasztjuk, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal. A paradicsom kívül és belül is jó. Kívül nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és halványítja a bőrön lévő foltokat. Leégés esetén szeleteljünk belőle egy keveset a bőrünkre, és enyhíteni fogja a fájdalmat. Étvágyserkentő hatása miatt érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

Azonban a paradicsom legnagyobb ajándéka számunkra nem más, mint a benne lévő likopin. A likopinnak köszönheti a paradicsom a piros színét, de mi is nagyon sokat köszön hetünk neki. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

Az érett paradicsom számunkra igazán hasznos, hiszen a paradicsom likopintartalma az érés előrehaladtával egyre csak nő. Az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg, ugyanis a likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni, de ugyanez a helyzet akkor is, ha megsütjük vagy megfőzzük.

Erre van szüksége a paradicsomnak

A paradicsom palántái számára létező ideális tőtávolság 30-50 cm, de az is fontos, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogyan a tenyészedényükben álltak. Ez azért lényeges, mert így a főszáron is keletkeznek gyökerek, amelyek segítségével a paradicsom jóval több vízben oldott tápanyagot tud felvenni.

Fontos, hogy réztartalmú gombaölő szerek segítségével védjük meg a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna. A paradicsom öntözésénél ügyeljünk rá, hogy ne érje víz a leveleit, így kevesebb lesz az esély a gombás megbetegedésekre.

A paradicsom nem szereti, ha nem öntözzük rendszeresen. Takarjuk mulccsal a talajt a paradicsom körül, így a gyomokat is sikeresen távol tudjuk tőle tartani és a nedvességet is jobban megőrzi a talaj. Fontos az is, hogy karózzuk ki a növényt, és ahogy növekszik, úgy segítsük a kikötéssel, különben nem fogja elbírni a termést. Hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz, és úgy öntözni, hogy inkább a talajra jusson a víz, és a növényt minél kevésbé érje. Ha nem szeretnéd, hogy megrepedjen a paradicsom, ezt tedd!

Nagyon fontos, hogy a kacsolás sem maradhat el. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot és hetente pótoljuk az elveszett tápanyagait.

Ha így teszünk, akkor sok finom és érett paradicsom lesz a jutalmunk!