A magyar termelők az aktuális szabályozások, időjárási problémák vagy forráshiány miatt jelenleg is számos akadályt győznek le napról napra, ám ne feledjük, hogy igazán versenyképes az lehet, aki a jövő kihívásaira elsőként ad sikeres válaszokat. agrárium

Mire figyeljünk? – fotó: shutterstock.com

1. Élelmiszer-biztonság, állatok egészsége: a közösségi média, a gyors kommunikáció, a jogi szabályozások szigorítása mind megköveteli, hogy a lehető legbiztonságosabb termelési gyakorlatot alkalmazzuk.

2. Víz, avagy annak hiánya: növekvő probléma a mezőgazdaság számára, mely innovatív megoldásokat vár.

3. Képzett munkaerő: világszerte a mezőgazdasági egyetemek diákjai a legkeresettebb munkaerők jelenleg. A fő kérdés, hogy hogyan tehető a fiatalok számára is vonzóvá a mezőgazdaság hazánkban is. A kémiai laborokban, a technológiai vállalatoknál van igazán szükség a tehetséges fiatalokra.

4. Adatok minden mennyiségben: a Big Data fontosságának felismerése elengedhetetlen. Emellett a technológia sebességére kell figyelni; míg átlagosan 10 év alatt jut el egy új vetőmag a kutatólaborból a piacra, az új technológiai megoldások akár 2 év alatt kikerülhetnek.

5. Partneri viszonyok: a tudomány, a gazdák és a fogyasztók szoros együttműködése.