A nyár kovászos uborka nélkül nem az igazi. Azonban nem mindegy, milyen az a kovászos uborkaA legfinomabb ugyanis akkor, ha igazán roppanós. Ehhez azonban nem árt tudni azt az aprócska trükköt, amitől igazán roppanós lesz az az uborka!

Legyen uborka a kertedben

Annak ellenére, hogy az uborka nem támaszt túlságosan nagy igényeket felénk, fontos hogy tudjuk azt a néhány apróságot, amire oda kell figyelnünk ahhoz, hogy ne legyen keserű és apró. Az uborka három fajtatípusra osztható, így választhatunk elraknivaló-, saláta- és félhosszú-, vagy kígyóuborkát. Egyben azonban biztosak lehetünk. Akármelyiket is válasszuk, az uborka nagyon egészséges, ráadásul a kalóriatartalma igen alacsony, így bátran fogyaszthatják azok is, akik ügyelnek az alakjukra.

Az uborkát vethetjük magról, de palántaként is kikerülhet a kertbe. Laza, humuszban gazdag talajra van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon fejlődni. A vetésénél a sortávolság ne legyen kevesebb, mint 100-140 cm, a tőtávolság pedig körülbelül 20-30 cm legyen. Az uborkának ugyanis sok helyre van szüksége, és az sem árt, ha építünk neki egy támasztékot, amire fel tud futni. Az uborka magot nem szabad túl mélyre vetni, elég csupán 3-4 cm mélységet biztosítani számára.

Az uborka nagyon vízigényes, így ügyelni kell a rendszeres és bőséges vízellátására. Ha folyamatosan szüreteljük, azzal arra ösztönözzük, hogy újabb virágokat hozzon így jóval több uborka fog teremni. Az uborka metszése nagyon fontos. Először háromleveles palántaként kell visszacsípni, hogy elágazzon. A második metszésnél a hajtást 5-6 lomblevél felett vágjuk vissza, míg a harmadik metszéskor a harmadrendű hajtásokat két levélre vágjuk meg. Az uborka szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Ehhez készítsünk 150-180 cm magasságú futtatórácsot, amelynek az alja minimum 15 cm-re legyen a talajtól.

Erre nagyon figyelj oda az uborka esetében

Az uborka talaja fontos szempont, így a legjobban a laza, humuszban gazdag talajban fejlődik. Nagyban elő tudjuk segíteni a fejlődését azzal, ha érett komposztot adunk a talajhoz. Ami pedig még nagyon fontos az uborka esetében, hogy ha a kertünk egy bizonyos részén termesztettünk már uborkát, akkor azt négy évig pihentessük, és uborka csak azután kerüljön bele. Mást vethetünk addig oda, de az uborka számára a kert azon része kifárad, és ennyi idő kell ahhoz, hogy a talaj regenerálódjon és elegendő mennyiségű tápanyag jusson az uborka számára.

Szintén nem tesz jót a terméshozamnak, ha nem öntözzük eléggé, hiszen szintén kisméretű és keserű uborka lesz a jutalmunk. De a metszést sem hanyagolhatjuk el, ha nem szeretnénk hasonlóképpen járni. A növénytársítást az uborka nagyon is komolyan veszi. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen növény kerül a szomszédságába. Szerencsére bőségesen akad olyan növény, amelyik nagyon jól megfér az uborka mellett, de azért akad olyan is, amelyik igyekszik kiszorítani az uborkát a veteményesből.

Az uborkának nagyon jó szomszédai a pillangósvirágúak, amelyek javítják a talaj minőségét. Így bátran kerülhet az uborka mellé a borsó vagy a bab. Szintén jó társaság számára a brokkoli, a fejes káposzta, a hagyma, a karfiol, a kukorica, a napraforgó, a retek és a fejes saláta is. Tök közelébe azonban inkább ne ültessük, mert annyira szeretik egymást, hogy érdekes, de nem biztos, hogy ízletes újdonságokat képesek létrehozni a titkos kapcsolatukból.

Bizonyos virágok közelsége is jó hatással van az uborkára. Például a bársonyvirág, a büdöske vagy a sarkantyúka távol tudja tartani tőle a levéltetveket, míg a gilisztaűző varádics nem engedi az uborka közelébe a hangyákat. A dinnye, a burgonya és a zsálya azonban soha nem lesznek az uborka barátai, így ne engedjük őket egymás közelébe. Inkább adjunk teret az oregánónak, amelyik segít a kártevőket távol tartani tőle.

Így lesz igazán roppanós a kovászos uborka

A titok elképesztően egyszerű! A készítésekor van, aki felforralja a vizet, amivel azután felönti az uborkát. Ha ezt a vizet nem hagyjuk kihűlni, hanem még melegen adjuk hozzá a sót és öntjük az uborkára, sajnos ne reménykedjünk abban, hogy az később roppanós lesz. Amire pedig még nagyon oda kell figyelni, hogy a nagy hőségben már akár 2 nap is elég ahhoz, hogy elkészüljön a kovászos uborka.


kovászos uborka

Fontos, hogy ezekre az apróságokra odafigyeljünk, hogy roppanós legyen a kovászos uborka! Fotó: Shutterstock


Éppen ezért többször is nézzünk rá, kóstoljuk meg, és amint beérett, ne hagyjuk kint a melegben, mert ha túlérik, akkor bizony meg fog fonnyadni a kovászos uborka és nem lesz roppanós. 

Ezeket a hibákat ne kövesd el a kovászos uborka készítésekor

A sornak azonban még mindig nincs vége! Sajnos hiába tűnik egyszerűnek az elkészítése, gyakran mégis elrontjuk a kovászos uborkát. Azonban, ha ezekre az apróságokra odafigyelünk, egészen biztosan nem fogunk csalódni a végeredményben - tudjuk meg a mindmegette.hu írásából.


  • Fontos, hogy mindig friss uborkából készítsük a kovászos uborkát, ugyanis az öreg uborkából nem tudunk finomat készíteni. A vastagabb héjú uborkák kevésbé tömörek, így hamar fonnyadtak lesznek a kovászolás során.
  • Arra is ügyeljünk, hogy az uborka ne legyen túlságosan vastag, és közel azonos méretű uborkák kerüljenek az üvegbe, hiszen ezek körülbelül egyszerre fognak beérni. Válasszunk egyenes, közepes méretű uborkákat.
  • Nagyon fontos, hogy mindig vágjuk be az uborkát, mielőtt az üvegbe kerül. Ha ugyanis egészben kerül az üvegbe az uborka, a kovászolás nehezebben hatol át a héjon, emiatt kívül megpuhul, belül viszont nyers marad. Az „X”-alakú bevágás a végeken nemcsak hagyomány, hanem praktikus megoldás is a roppanós állag megtartásához.
  • A kovászoláshoz ideális a meleg, napos hely, de ha túl forró az idő, az erjedés túl gyorsan indul be, amitől az uborka összeeshet. De hideg, árnyékos helyen sem lehet finom kovászos uborkát készíteni. Az ideális a 24–28 °C körüli hőmérséklet.
  • A túl sok és a túl kevés só is problémát okoz. Ha túl kevés a só, nem termelődik elég tejsav, ami megóvná az uborkát a szétmállástól. Túl sok só esetén viszont megáll az erjedés. A legjobb arány, az 1 liter vízhez adott 1 evőkanál só. Fontos, hogy durva szemű, nem jódozott sót használjunk!
  • De a fedés, a súlyozás vagy a kenyér nem megfelelő használata is okozhat gondot. A kenyér segíti a kovászolási folyamatot, de nem szaba túl sokat beletenni. Ne csak magában tegyük az üvegbe, hanem csomagoljuk be gézbe. Az uborkát pedig szorítsuk le, hogy a lé alatt legyen, hiszen ami fölé kerül, az könnyen puha lesz.
  • Egy darabka torma vagy egy szőlőlevél segít, hogy az uborka állaga roppanós maradjon. 


Mindenkinek finom, roppanós kovászos uborkákat kívánunk!