Kadarkúton, Vóta-pusztán nemcsak egy üzem égett le – egy közel négy évtizedes sikertörténetben következett be törés márciusban, amikor tűz pusztította el a Sarkpont Zrt. gesztenyefeldolgozó központját. A kár szinte felmérhetetlen: saját tervezésű gépek, több éves fejlesztések és egy vadonatúj, teljesen automatizált gyártósor is odaveszett – az utóbbit éppen a tűzeset másnapján szerették volna beüzemelni.
Az 1988. óta működő üzem az ország egyik legmodernebb feldolgozó kapacitását jelentette, öt gyártósorral, jelentős hazai és nemzetközi kapcsolatokkal, exportpiacokkal. A termelés súlypontja szinte egyetlen időszakra, a 3–4 hetes gesztenyeszezonra esik, amikor az éves termelés 80–85%-a készül el. Ezért a kár nemcsak jelentős, hanem időérzékeny is.
A vóta-pusztai üzem leégésének híre gyorsan körbejárta a világot. Olasz és török partnerek is megkeresték a céget, együttérzésüket fejezve ki. Ez alátámasztja, hogy a Sarkpont nem csupán helyi szereplő, hanem a nemzetközi gesztenyepiac egyik meghatározó bázisa.
Az üzem újjáépítése jól halad: augusztus végére elkészülhet az új épület (köszönhetően a Metal Stream és Rotech Motor Kft. precíz és gyors munkájának), szeptember elején megérkeznek a gépek, a próbagyártás pedig szeptember végére várható – derült ki Egyed Károly, a Sarkpont Zrt. tulajdonos-igazgatójának tájékoztatásából. Ha minden a tervek szerint alakul, októberben már elindulhat a gyártás. „Óriási siker, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült az üzemet helyreállítani” – tette hozzá.
Már áll az új üzem, a gépek szeptemberben érkeznek Fotó: Sarkpont Zrt.
A cégvezető elmondta, a biztosítóval peren kívül egyeztek meg: „Eleinte nagyon nagy harc volt, de aztán kiderült, hogy értelmes, normális emberek ülnek a másik oldalon, akik belátták, nincs értelme éveken át pereskedni.” Így kifizették a kártérítést.
Állami támogatás ugyanakkor nem érkezett még, pedig – mint Egyed Károly elmondta – „az a picike összeg, amit most munkanélküli segélyként kapnak az elbocsátott dolgozók, elég lett volna ahhoz, hogy ne kelljen megválnunk tőlük.” A cégvezetés célja, hogy az őszi újrainduláskor mindenkit visszavegyenek.
A finanszírozásban jelentős szerepet vállalt a pécsi Oberbank is, amely teljesen ismeretlenül állt a cég mellé és a Fehérvár Travel Kft., mely önzetlenül támogatta az újjáépítést, valamint több magántámogató, köztük vállalkozók és partnerek, akik hosszabb fizetési határidőt vagy kedvezményeket biztosítottak. „Nagyon sokan leírtak minket, köztük a bankunk is, de az említett szereplők látták bennünk a fantáziát” – fogalmazott.
A cég csemete-előállítással is foglalkozik Fotó: Sarkpont Zrt.
– A kár összértéke meghaladja a 3,5 milliárd forintot, ebből az új üzem megépítése és gépesítése pedig mintegy 2–2,5 milliárd forintba kerül. A megtérülés idejét még nem lehet pontosan megjósolni, de a tűzeset előtti időszakban dinamikusan növekvő árbevétel és exportpiaci bővülés jó alapot ad a talpra álláshoz – például új bemutatóboltunk is nyílt Portugáliában – árulta el Egyed Károly. – A célunk most az, hogy októberre működőképes legyen az új üzem, és a megszokott minőségben indulhasson újra a magyar gesztenyefeldolgozás központja.
Kevesen tudják, de a Sarkpont Zrt. nemcsak feldolgozással foglalkozik. Több mint húsz éve folytatnak kutatásokat a gazdaságos gesztenyetermesztés érdekében. Saját faiskoláikban vizsgálnak különböző fajtákat, termesztéstechnológiákat, öntözési és növényvédelmi megoldásokat.
„Két fajtát már állami elismerésre is benyújtottunk” – mondta Egyed Károly. Ezek a kutatások évente 50–80 millió forintba kerülnek, amit a cég önerőből finanszíroz. A cél: segíteni a magyar gazdákat, hogy a luxuscikké vált gesztenye termesztésében sikeresek lehessenek, és a hazai termőterület kihasználhatóvá váljon.
A gesztenye új kihívásai – és az ágazat veszélyei:
A gesztenye ma már a régi időkkel ellentétben koránt sem az egyszerű, könnyen megtermelhető vidéki élelem. A világban pusztító kórokozók és kártevők miatt a gesztenyefák állománya egyre apad.
A vállalatnak saját gesztenyeültetvénye van, továbbá nemesítéssel is foglalkozik Fotó: Sarkpont Zrt.
A termesztés komoly szakmai tudást és speciális növényvédelmi technológiát igényel – a hagyományos megoldások már nem elegendőek. Biológiai módszerekre és labor hátterű szaktanácsadásra van szükség.
„A piac 700 hektárnyi termést is fel tudna venni itthon, de a felkészületlen gazdák számára ez inkább csapda, mint lehetőség” – figyelmeztet Egyed.
Indexkép: Sarkpont Zrt.