Van szőlő a kertedben? Akkor bizony soha nem unatkozol. Mert bár a szőlő igazi büszkesége a kertésznek, bőven van vele teendő is. Most például 5 nagyon fontos feladat vár rád, ha szőlőd van.
Ez az 5 feladat nem maradhat el, ha szőlőd van
- A szőlő igazán sportos, hiszen imád futni. Ráadásul szeretné befutni az egész kertünket, így most időszerű megállítanunk a túlzott lombnövekedést. Ez azért igazán fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű legyen a szőlő. A szőlő zöldmetszése kora nyártól ad számunkra munkát, amiről most sem szabad megfeledkeznünk.
- A kötözés vagy aggatás sem maradhat el, ugyanis a szellős lombfal biztosítja, hogy nagyobb legyen a szőlő védettsége a peronoszpórától és a lisztharmattól. Sajnos nyáron ugyanis védeni kell a szőlőt a peronoszpóra, a lisztharmat és a szürkerothadás ellen is.
- A szőlő hónaljhajtásait is el kell távolítani, a támaszték fölé növőket pedig csonkáznunk kell. Ez a túl hosszúra nőtt hajtások bekurtítását jelenti.
- Fontos, hogy a szőlőfürtök körül távolítsuk el a leveleket, hogy jobban be tudjon érni a gyümölcs. Azonban ez messze nem azt jelenti, hogy meg kell kopaszítani a növényt, csupán az adott fürtöt eltakaró leveleket vegyük le.
- Ha azt szeretnénk, hogy finomabbak legyenek a szőlőfürtök, vágjuk vissza a fürtök végét.
Nem érik a szőlő? Ez az oka!
Annak, hogy nem érik be időre a szőlő, több oka is lehet. Persze az is lényeges, hogy rövidebb tenyészidejű csemegeszőlő fajtát válasszunk, amelyik hamarabb hoz termést, és ráadásul kevesebb permetezést is igényel.
Ügyeljünk rá, hogy ne hagyjunk túl sok termőrügyet a metszéskor, mert minél több a termés, annál lassúbb lesz az érés. A nyári zöldmetszést sem felejthetjük el, hogy a tőkét át tudja járni a napfény és a levegő. Mivel egy kilogramm fürt beérleléséhez egy négyzetméter lombra van szükség, ennél több levelet felesleges meghagyni, hiszen az csak elveszi a fényt a tőkétől.
Így védd meg a szőlőt a szürkerothadástól
Ha tőkék fürtjeinek bogyóin vastag, szürke penészgyep jelenik meg, az a szürkerothadás jele. Ez leginkább a csapadékos időjárás hatására jelenik meg, és óriási termésveszteséget okoz. Nagyon fontos a megelőzés, ezen belül a hajtásválogatás, a kacsozás és a tetejezés. A bogyók kifejlődése után gombaölőszerrel kell permetezni.
Így védd meg a szőlőt a peronoszpórától
A peronoszpóra fertőzésnek kedvez a párás, esős időjárás. Tünetei a levél színén áttetsző, úgynevezett olajfoltok, a fonákján megjelenő fehér penészgyep, és hogy a megfertőzött levél először sárga lesz, majd barna, majd lehullik. A bogyók összetöppednek, és lila színük lesz, továbbá nem tudnak fejlődni.
Ha odafigyelünk a szőlőre, bőséges és finom lesz a termés. Fotó: Shutterstock
Nagyon fontos, hogy még a tünetek megjelenése előtt permetezzünk bordói lével, bordói porral, majd ezt három-négyhetente ismételjük meg. Ha nagyon meleg az idő, még gyakrabban kell ismételni. Mindig ügyeljünk, hogy tartsuk be az egészségügyi előírásokat és a várakozási időt is.
Ezért egyél sok szőlőt
Habár a szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó, fogyasztása pedig csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.
A szőlő magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, a szellemi és fizikai erőnlétet, míg a benne lévő procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A szőlő csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.
A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. A leszedett szőlő már nem érik tovább, így akkor érdemes majd leszedni, amikor már teljesen érett. Ráadásul, minél érettebb, annál több benne az antioxidáns.
Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani. A magokat érdemes alaposan megrágni, hogy minél több hatóanyag ki tudjon szabadulni belőlük, hogy a lehető legtöbbet tehesse az egészségünkért a szőlő.