A magyar konyha klasszikusai között előkelő helyet foglal el a töpörtyűkrém. Kenyérre kenve, lila hagymával, paprikával, paradicsommal – igazi retró reggeli, amely nosztalgikus ízélményt idéz. Bár nem egy diétás fogás, néha mégis megéri „bűnözni” egy kicsit – főleg, ha minőségi alapanyagból, házilag készítjük el.

A tepertő hagyományosan sertéshájból készül, ez ugyanis a zsírsütés során keletkező, ropogósra pirított zsírdarab. Egyfajta mellékterméke a házi zsír kisütésének, de önálló finomságként is nagy népszerűségnek örvend – különösen falusi disznóvágások idején.



Hozzávalók:

  • Sertésháj vagy szalonna (hasaalja, tokaszalonna, háj) – ízlés szerint mennyiség
  • Egy kevés víz a sütés kezdetéhez
  • Só ízlés szerint (opcionális)

1. Előkészítés: A nyers sertéshájat vagy szalonnát alaposan megtisztítjuk, ha szükséges, lehártyázzuk. Ezután kockákra vágjuk – a hagyományos méret kb. 2x2 cm, de ízlés szerint lehet kisebb vagy nagyobb is.

2. Sütés: A szalonnakockákat egy vastag falú edénybe (lehetőleg öntöttvas lábos vagy zománcos fazék) tesszük. Kevés vizet öntünk alá (kb. 0,5 dl 1 kg zsírhoz) – ez segít megakadályozni, hogy az elején leégjen, mielőtt a zsír elkezdene kisülni. Közepes lángon, lassan melegítjük, időnként megkeverve.

3. Zsír kieresztése: A hő hatására a zsír fokozatosan kiolvad, a tepertők elkezdenek zsugorodni, barnulni és ropogóssá válni. Fontos a türelem: ha túl gyorsan sütjük, könnyen megéghet, kívül sötét, belül nyers maradhat.

4. Pirosra sütés: Amikor a tepertők aranybarna vagy enyhén sötétebb színűek lesznek és felúsznak a zsír tetejére, készen vannak. Ha ropogósabbra szeretnénk, még tovább sütjük, de ügyeljünk, hogy ne égjenek meg!

5. Leszűrés és lecsepegtetés: A kész tepertőket szűrőlapáttal kiszedjük, és papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsír lecsöpögjön.

Frissen sózzuk ízlés szerint – de csak kiszedés után, mert a só idő előtti hozzáadása pattogást, égést okozhat!


toportyu

Fotó: Shutterstock

Honnan szerezz be jó töpörtyűt?

A töpörtyűkrém lelke értelemszerűen a töpörtyű – nem mindegy, milyen minőségűt választasz. Íme a legmegbízhatóbb források, ha éppen nincs a közelben háztáji sertés:

1. Helyi hentesüzletek: Érdemes rákérdezni, hogy milyen eredetű a hús, a házias, kistermelői disznóhúsból készült tepertő zamatosabb, mint a nagyipari változat.

2. Termelői piacok: A helyi termelők gyakran saját vágásból készítik el a tepertőt, sokszor adalékanyag nélkül. Ezek a termékek zsírosabbak, háziasabb ízűek, és támogatják a magyar vidéki gazdálkodást is. A vidéki vásárokon vagy falusi rendezvényeken is gyakran lehet igazán kiváló töpörtyűhöz jutni.

3. Szupermarketek kínálata: Itt is találni vákuumcsomagolt tepertőt, de ezek sózott, tartósított változatok lehetnek. Ezekkel is dolgozhatunk, de javasolt kicsit átsütni vagy párolni, hogy az ízük jobban kibontakozzon.

Miért érdemes házilag elkészíteni a töpörtyűkrémet?

A bolti szendvicskrémek sok esetben tele vannak adalékanyagokkal, ízfokozókkal, töltőanyagokkal, és gyakran még a tepertőt is spórolják belőlük. Ha magunk készítjük el, akkor:

  • Mi döntjük el az arányokat: több hagyma, kevesebb mustár? Rajtunk múlik!
  • Frissebb, intenzívebb ízeket kapunk
  • Jobban kontrollálhatjuk a sótartalmat és zsírtartalmat
  • És nem utolsósorban: olcsóbban kijövünk, mint a bolti verzióval.



A klasszikus recept – egyszerű, de verhetetlen

  • 20 dkg tepertő
  • 1 dkg vaj
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A tepertőt ledaráljuk vagy apróra vágjuk, hozzáadjuk a vajat, mustárt, hagymát, fűszereket, majd alaposan kikeverjük. Pirítósra kenve, lila hagymával vagy paprikával kínálva valódi retró finomság.



Nosztalgia a tányéron – néha megéri bűnözni

Bár a töpörtyűkrém egyértelműen a „kalóriabomba” kategóriába esik, időnként helye van az asztalon. Egy-egy vasárnapi reggeli, kirándulás előtti tízórai vagy nosztalgikus családi összejövetel alkalmával tökéletes választás lehet.

A házi töpörtyűkrém készítése nemcsak gasztronómiai kaland, hanem egyfajta tudatos döntés is. Ha helyi termelőtől vásárolsz tepertőt, vagy magad sütöd ki, akkor:

  • Csökkented az élelmiszerlánc ökológiai lábnyomát
  • Támogatod a magyar mezőgazdaságot
  • Valóban tudod, mi kerül a tányérodra

Forrás: mindmegette.hu

Indexkép: Shutterstock