Az OPUS GLOBAL Élelmiszeripari divíziója két élvonalbeli vállalata, a KALL Ingredients Kft. és a VIRESOL Kft. úttörő szerepet vállal a körforgásos gazdaság és a fenntartható energiafelhasználás megvalósításában. A gabonaalapú feldolgozás során keletkező anyagok szinte teljes újrahasznosításával a cégek példát mutatnak arra, hogyan lehet a modern technológiával ötvözött zöldmegoldásokkal a hulladékmentességet és az energiahatékonyságot egyszerre elérni.
Közös irányítás, közös célok
A KALL és a VIRESOL közösen bevezetett vállalatirányítási rendszere nemcsak a működés hatékonyságát növeli, hanem segíti a fenntarthatósági célok összehangolását is. A két cég így gyorsabban tud reagálni a piaci változásokra, és munkavállalóik szakértelme révén egységes, versenyképes gyakorlatokat tudnak kialakítani.
VIRESOL: a hő újrahasznosításától a csapadékvíz-tározóig
A VIRESOL elérte az 1 millió tonna búzafeldolgozást, ami nemcsak iparági mérföldkő, hanem komoly környezeti felelősséget is jelent. 2024-ben több energetikai fejlesztést hajtottak végre: az alkoholüzem csővezetékeinek szigetelésével és a hulladékhő újrahasznosításával jelentős megtakarítást értek el. Folyamatban van a nyersszesz hőhasznosítási rendszerének kiépítése, a biogáz arányának növelése a takarmány-szárításban, valamint a gluténszárító felújítása is.
A csapadékrendszer korszerűsítése, valamint egy új gyűjtőmedence építése nemcsak a szennyvízterhelést csökkenti, de hosszú távon az üzembiztonságot és a környezetvédelmet is javítja.
KALL Ingredients: zöldenergia és karbonsemleges termékek
A KALL célja a földgázfelhasználás 40%-os csökkentése, amelyet egy biomassza kazánnal kombinált gőzfejlesztő rendszer és két expanziós turbina beüzemelésével tervez elérni. További megtakarítást hoz majd a rostnedvesség csökkentése és a gyár több pontján beépített frekvenciaváltók.
Egyedülálló projektjük, a Heat Cube nevű olvadt sóalapú hőenergia-tároló rendszer 2025 végétől karbonsemleges hőellátást biztosít, amely tovább növeli a gyár energiafüggetlenségét.
Fenntartható termékek – piaci igényekre válaszolva
A vállalat 2024-ben már karbonsemleges folyékony dextrózt is előállított (Scope 1-2 szinten), amely különösen vonzó az élelmiszer- és gyógyszeripari cégek számára. A KALL célja, hogy termékei teljes életciklusát tekintve csökkentse a környezeti terhelést, ezzel is hozzájárulva a fenntartható élelmiszeripari láncokhoz.
Indexkép: kallingredients.hu