A földgázzal szemben a fatüzelést lehetővé tevő legegyszerűbb vegyes tüzelésű kazán is alternatívát jelenthet, azonban a magasabb beruházási költség, a kényelmi szempontok és a jelentős károsanyag-kibocsátás ellene szólnak – írja a greendex.hu.

A vegyes tüzelésű kazánokban jellemzően biomasszát és szén jellegű tüzelőanyagokat égethetnek. A biomassza-tüzelőanyagok közé tartozik az egyszerű tűzifa, a mezőgazdasági biomassza-hulladékok, a pellet vagy például a préselt brikettek, a szénfélék között pedig a feketeszenet, a barnakőszenet és a lignitet lehet említeni.

Faelgázosító kazán

A fa eltüzelése itt a szokásostól eltérő módon történik, ugyanis fagáz jön létre, és ezt égeti el a berendezés magas hatásfokon. Ezekben a berendezésekben az égéslevegő is jól szabályozott, aminek köszönhetően a huzat mindig a kazánteljesítményhez igazodik, amivel elkerülhető a túlszellőztetés (visszahűtés) és ezáltal az égéstermék-oldali jelentős veszteség.

Pelletkazán

A következő kategóriát a pellet, illetve faapríték égetésére alkalmas kazánok képvisellik. Ezeknél gyakran már a begyújtás is automatikusan történik, és egyes berendezések a hamuzást is automatikusan végzik. Azonban ez a technológia igen magas beruházási költségekkel jár, valamint a helyigénye is nagy, továbbá a teljesítménye miatt sem lakóingatlanok számára ajánlott, hanem nagyobb mezőgazdasági épületek számára, ahol nagy mennyiségben áll rendelkezésre a tüzelőanyagnak alkalmas mezőgazdasági hulladék. Ilyen technológia a szalmabálakazán is.

Hatásfokkülönbségek

Az egyszerű vegyes tüzelésű kazánok hatásfoka a legalacsonyabb, és a nedves tüzelőanyag tovább rontja azt. Egy másfél-két éve kitermelt, légszáraz tűzifából kétszer annyi energiamennyiséget lehet kinyerni, mint egy fél éven belül kivágott fából előállított nedves tűzifa égetésével.

Ezek a berendezések a hatásfokuk maximumát akkor érik el, ha névleges teljesítményük közelében vannak üzemeltetve és égéstermékoldalon beszabályozva, azonban a felhasználók rendszerint csökkentett, töredékteljesítményen lefojtva használják ezeket.

A faelgázosító, illetve pelletkazánok jóval szabályozottabb berendezések, melyek sokkal precízebben és nagyobb hatásfok mellett tudnak üzemelni. Technológiájuk pedig már eleve jelentős részben kizárja a rossz minőségű tüzelőanyag használatát.

Fontos megemlíteni még, hogy a vegyes tüzelésű kazánok a régebb óta működő gázos fűtési rendszer radiátoraival is képesek együttműködni.

fatüzelés

A földgázzal szemben a fatüzelést lehetővé tevő legegyszerűbb vegyes tüzelésű kazán is alternatívát jelenthet – fotó: Pixabay

A lakossági rezsitarifák emelése meghatározott fogyasztási szint felett a szilárd tüzelési módok közül elsősorban a klasszikus vegyes tüzelésű kazánban történő fatüzelés felé terelte a fogyasztókat. Ennek népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy ezekben a kazánokban akár az otthon keletkező egyéb hulladékok is eltüzelhetők. Ez a fűtési költségeket alacsonyabban tartja ugyan, azonban súlyosan negatív egészségi és környezeti hatásai miatt erősen kerülendő.

Azonban nemcsak a légszennyezés, hanem a fűtőérték miatt sem mindegy, hogy mivel fűtünk. A tűzifát érdemes szárítani, hívja fel rá a figyelmet a szakember.

Költségek

Egy egyszerűbb, kevésbé hatékony vegyes tüzelésű kazán beszerzési ára 0,5-1 millió forint, plusz az égéstermék-elvezető rendszer anyagára még legalább 500 ezer forint. Ehhez jönnek még az egyéb költségek: a jelenlegi fűtési rendszerrel való összekötés és a biztonsági szerelvények beszerzésének ára, továbbá puffertartály beépítése, ha lehetőség van rá.

Ilyen műszaki tartalom kiépítése csak anyagoldalon 1,5-2 millió forintos költséget jelent, ehhez jön még a bontás és a beszerelés munkaköltsége, ami további 500 ezer és 1 millió forint közötti kiadás.

A faelgázosító kazán esetében a beszerzési költség félmillió forinttal többe kerül.

A fatüzelés az átlagként meghatározott fogyasztási szint túllépése esetén válik anyagi szempontból előnyösebb megoldássá.

Tehát azoknak, akiknek van fatüzelési lehetőségük, és a fogyasztásuk túllépi az átlagként meghatározott szintet, érdemes lehet száraz tűzifával vagy saját biomasszával tüzelniük, azonban ennek újonnan való telepítése csak hosszú idő alatt térülhet meg. Ehelyett az energetikai szakértő inkább azt javasolja, hogy hőszigeteléssel és levegő-levegő hőszivattyúval mérsékeljük a rezsiszámlát.