Szolid keresletcsökkenés, és csökkenő árak jellemzik a baromfiágazatot, de a nehézségek ellenére – ésa KSH adatai alapján – Magyarország baromfihús exportja 2 százalékkal, 200 ezer tonnára növekedett tavaly a megelőző év hasonló időszakához képest. Hazánkban a teljes baromfiágazat 65 százalékát a csirketermelés teszi ki, ami az országnak 120 százalékos önellátást jelent – írja a novenyvedoszer.hu.

csirke

Magyarország baromfihús exportja 2 százalékkal, 200 ezer tonnára növekedett – fotó: pixabay.com

Csökkentek a fogyasztói árak az elmúlt időszak visszaesett kereslete miatt, de a jövőben a előreláthatóan stabilizálódhat a piac. Ezt erősítette meg Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke is, aki szerint a jövőbe mutató tervek az ágazat termékei felé fordíthatják a hazai és az európai fogyasztót, de így is jellemző lesz a keresletcsökkenés, ami érthető az előző, válságos évek miatt.

"Ezek a fogyasztók pénztárcáját is hátrányosan érintették, hiszen kevesebbet tudtak költeni az értékes baromfihúsra, ezért ez a csökkent kereslet találkozik a nagyon durván beáramló import mennyiséggel. Ez alatt az európai térség értendő, hiszen Ukrajna olyan kereskedelmi kedvezményt kapott, amely a korábbi 70 ezer tonnáról induló mennyiségét megnégyszerezte, ezért az ukrán oldalról 250 ezer tonna baromfihús érkezik hivatalosan az európai térségbe – ez megviseli az ágazati szereplőket" – mondta az elnök.

A mérsékeltebb kereslet, az import termékek hatására megnövekedett a kínálat, negatívan hatott az árakra. A gabonafélék és a takarmány alapanyagok árcsökkenése segített abban, hogy alacsonyabb áron lehetett értékesíteni a vágó- és feldolgozó üzemekben a húsokat, viszont nagyobb mértékben csökkent az ár, mint ahogy a költségek csökkentek.

Egyszerre lélegezhetnek fel a gazdák és a vásárlók: annak ellenére, hogy jelentősen csökken a baromfi termékek ára, és a madárinfluenza is jelentős károkat okoz, a magyar ágazat így is képes növelni az exportját. Mi lehet annak az oka, hogy amíg az állattenyésztés nehezebb időket él, addig a baromfival foglalkozó tenyésztők sikereket könyvelhetnek el?

A terméktanács elnöke szerint a hazai baromfiágazat elemi érdeke az lenne, ha sikerülne az ukrán importot visszaszorítani és korlátozások alá esnének bizonyos termékkategóriák, például a baromfitermékek, így a hús és az étkezési tojás is.

A korábbi kvótamennyiségeknek megfelelő, vámmentes tételek beérkezése esetén az árak stabilizálódnának, megnyugodhatna a piac, újra megindulhatna a kereslet.