Európai kutatók vizsgálták meg, hogy a varázsgomba valóban segíthet-e gyógyíthatatlan betegségek okozta depresszió és szorongás kezelésében. Az Európai Unió által finanszírozott kutatás során a pszichedelikus szerként is használt varázsgombák hatóanyagát veszik górcső alá. Azt nézik meg, hogy mennyire hatékonyan alkalmazható a palliatív betegeknél, tehát azoknál a pácienseknél, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, emiatt pszichés terhelésnek vannak kitéve - írta meg az Euronews cikke alapján a Economx.

6,5 millió euró egyetlen kutatásra

A kísérletet a Groningen-i Egyetem Gyógyászati központja koordinálja. Szerintük az EU több mint 6,5 millió eurót tett félre erre a projektre. Ennek során holland, cseh, dán, valamint portugál klinikákon több mint 100 beteget kezelnek majd a pszichedelikummal. A szer hatását olyan pácienseknél figyelik meg, akik krónikus obsturktív tüdőbetegségben, szklerózis multiplexben, valamint amyotrófiás laterálszklerózisben szenvednek.

A portugál részlegért felelős pszichiáter, Albino Maia elmondta, hogy a varázsgomba fogyasztása pszichedelikus epizódot válthat ki, aminek fő eleme, hogy az önmagunk és a környezetünk közötti határok érzékelését valamilyen szinten elveszítjük, ezt nevezzük "én-feloldásnak".

Ilyenkor a páciens úgy érezheti, hogy egy tárgy, esete egy másik ember folytonosságában él, másképpen látja a dolgokat, de előfordulhat, hogy nem létező tárgyakat vagy személyeket is lát maga körül.

Valódi megoldást jelenthet a varázsgomba?

A pszichiáter elmondta, hogy pár évtizeddel korábban volt példa arra, hogy informális keretek között az olyanok, akik súlyos fizikai betegségben szenvedtek, ennek hatására mélydepresszió vagy szorongás alakult ki náluk, egy-egy ilyen élmény után sokkal jobban érezték magukat. Megváltozott a nézőpontjuk, utána máshogy tekintettek a világra.

Számtalan gombafaj rendelkezik valamilyen jótékony hatással - fotó: pexels.com

A kutatók most végzik el az előkészületeket, a kísérleteket pedig várhatóan jövő év elején kezdik majd meg. A két éven át tartó vizsgálat során a résztvevők kétszer kapnak majd pszilocibin tablettát, egyszer alacsonyabb, majd pedig vél terápiás dózisban.