Az elmúlt években nagyon sokan döntöttek napelemek beszerzése mellett az energiaárak emelkedésének hatására. Egyre többen akadnak azonban olyanok is, akik a tulajdonosok és a bűnüldöző hatóságok legnagyobb bosszúságára, ezt nem éppen legális módon akarják megvalósítani – írja a villanyautosok.hu

napelem

Nagyon sokan döntöttek napelemek beszerzése mellett az energiaárak emelkedésének hatására – fotó: pixabay.com

Dél-Olaszországban az európai átlagnál tízszer nagyobb a napelemes bűncselekmények aránya

2022-ben az előző évhez képest az Egyesült Királyságban 93%-al növekedett a napenergiával kapcsolatos bűncselekményekről szóló bejelentések száma.

Ez az emelkedés jelentős részben a kis értékre elkövetett lopási ügyek gyakoribbá válásának köszönhető, mivel a dráguló energia és a megélhetési válság egyre jobban érezteti hatását

– nyilatkozta a brit rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó egységének vezetője, James Taylor főfelügyelő a PV Magazine-nak


Az Egyesült Királyságban tapasztalt esetek korántsem számítanak egyedülállónak. A Viamon német napelemes biztonsági vállalkozás szerint Európában egy év alatt több mint 5000 „nagyobb" napelemes lopás történt, ebből mintegy 400-at Németországban regisztráltak. Oliver Strecke, a vállalat ügyvezető igazgatója szerint ebből a szempontból Dél-Olaszország tekinthető a leginkább fertőzött területnek, ott ugyanis tízszer nagyobb a napelemes bűncselekmények aránya az európai átlagnál.

napelem

A bűnözők egyik része a kábeleket fémhulladék-kereskedőkön keresztül értékesíti, míg mások ledarálják azt, hogy kinyerjék belőlük a tiszta rezet – fotó: pixabay.com

Az európai napelemes lopások jellemzően 60.000 euró kárt okoznak

Taylor, a DeterTech vagyonvédelmi vállalat és a londoni Schroders vagyonkezelő által szervezett Solar Crime Open Day rendezvényen arról számolt be, hogy tavaly 48%-kal nőtt a napelemparkokból történő kábel- és napelemlopások száma. Taylor elmondta, hogy tavaly 574.300 font értékre elkövetett lopást jelentettek be a tulajdonosok, de hozzátette, hogy a valós szám ennél nagyobb lehet.

Strecke szerint ha a javításokat és a kieső bevételt is figyelembe vesszük, akkor az európai napelemes lopások jellemzően 60.000 euró kárt okoznak.

A napelemes bűncselekmények száma növekszik. A kábelek általában rézből készülnek, amelynek most emelkedik az ára, ezért vonzóbbá váltak a tolvajok számára. A bűnözők kezdenek felfigyelni a napelemparkokra, mert tudják, hogy ott rézkábelek, és napelemek vannak.

– mondta Rachael Oakley, a DeterTech bűncselekmények felderítéséért felelős igazgatója.

A kábellopás nagy üzlet

Strecke beszámolója szerint a szervezett bandák egyetlen „éjszakai műszak" során akár 30 kilométernyi rézkábelt is képesek ellopni.

Rachael Oakley a PV Magazine-nak elmondta, hogy a bűncselekményeket a szervezett bűnözői csoportok úgy tervezik meg, mint egy üzletet.

Nagyon világos elképzelésük van arról, hogy mit fognak ellopni, gyakran tartanak előzetes terepszemlét, hogy feltérképezzék a behatolási pontokat, tudják, milyen eszközöket fognak használni, és hogyan fognak sietve be- és kijutni. Megtervezik azt is, hogyan passzolják majd el az árut.

A fosztogatók alkalmanként jellemzően 100-300 panelt távolítanak el, ez akár 10 tonnát is nyomhat. Egy esetben a tolvajok több mint 15.000 panelt szereltek le egy hétvége alatt, ami egy közepes méretű napelempark 5 MW termelési kapacitásának felel meg. „Ez szervezett bűnözés, komoly logisztikai háttérrel" – tette hozzá a szakember.

Egy 5 MW-os naperőmű felépítése hetekbe telik, miközben a kivitelezők a képzett munkaerő hiányával küzdenek. Pedig jól látható, hogy lenne itt még olyan rejtett munkaerő-tartalék, amely ért a napelemszereléshez, gyorsan és precízen dolgozik, motivált, szereti a kihívásokat, képes a csapatmunkára, és kapható a hétvégi, vagy az éjszakai munkavégzésre is. Bármelyik munkaadó összetenné a két kezét, ha ilyen emberek jelentkeznének az álláshirdetéseikre.

– jegyezte meg, majd hozzátette, hogy a bűnözők egyik része a kábeleket fémhulladék-kereskedőkön keresztül értékesíti, míg mások ledarálják azt, hogy kinyerjék belőlük a tiszta rezet. A tapasztalatok szerint, ha valahol már történt egy lopás, akkor ugyanott vagy a helyszín 5 mérföldes körzetében ismét le fognak csapni a tolvajok.

napelem

A szervezett bűnözés mellett egyre több a piti lopás is, ami a megélhetési válsággal magyarázható – fotó: pixabay.com

A brit rendőrség a lopott réz értékesítésének lehetséges útvonalait is vizsgálja

A West Midlands régióban működő rendőri szervek zöld, sárga vagy piros színnel minősíti a fémhulladék-kereskedőket az alapján, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy lopott árut vesznek át.

Nehezebb felderíteni a szélesebb terjesztési útvonalakat. Strecke cége olyan speciálisan a naperőművek üzemeltetői számára kifejlesztett nyomkövetőket használ, ami a tolvajok számára nehezen megtalálható. Volt rá példa, hogy az Egyesült Királyság Northamptonshire megyéjéből ellopott felszereléseket két hónappal később Nigériában találták meg. „Ez egy nemzetközi üzlet, és sok nyom kelet-európai bandákhoz vezet" – tette hozzá.

A szervezett bűnözés mellett egyre több a piti lopás is, ami a megélhetési válsággal magyarázható. Sokan próbálkoznak azzal, hogy az ellopott eszközöket online értékesítik. Ez a fajta bűnözés még jó ideig nem fog eltűnni.

Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Királyságban 1,4 millió napelem található háztartási környezetben, és ez a szám a következő két-három évben várhatóan megnégyszereződik, akkor valószínűleg az ilyen lopott napelemek kereslete és kínálata is növekedni fog. A napelemparkok vidéken találhatóak, így ez egy magas nyereséggel kecsegtető, viszonylag alacsony kockázatú bűncselekmény

– mondta Taylor.

A naperőművek Magyarországon is sorra döntik az energiatermelési rekordokat és ez csak fokozódni fog, amint megérkezik a tavaszi és a nyári jó idő.  Február 21-én, kedden délben 2030,5 MW volt az 50kW fölötti napelemparkok termelése, ami azért kiemelten fontos adat, mert a Paksi Atomerőmű teljes kapacitáson 2026,6 MW-ot bír teljesíteni.