A napokban került fel ez a kisfilm az egyik legnagyobb videómegosztó oldalra, amelyen a Young Guns Farming néven regisztrált csatorna fiatal gazdái egy sárba ragadt traktor- és egy pótkocsi kukorica segítségére indulnak a szántóföldre.

Az akciót több traktor kivezénylésével kezdték meg a dagonyává gyúrt területen "Mentsük, ami menthető" címszóval.

Alapos taktikai egyeztetés- és a munkaműveletek megtervezése után a csapat úgy döntött, hogy egy traktor oldalról biztosítja és húzza a megdőlt pótkocsit, hogy a nyomvályúból történő kihúzás során nehogy felboruljon a pótkocsi és kárba vesszen a termény.

Miközben egy traktor oldalról biztosította a megdőlt pótkocsit, egy másik traktor homlokrakodó kanalába elkezdték leereszteni a hátsó súberen át a terményt, amit egy biztonságos talajon álló másik pótkocsiba rakodtak át.

Gép- és terménymentés a szántóföldön – fotó: Young Guns Farming

A művelet sokáig tarthatott és kegyetlen munka lehetett annak az embernek, aki a megdőlt pótkocsin segített lapátolni a nyirkos hidegben.

Az erőgépeket és pótkocsit egyaránt próbára tette a mentés, de a jól átgondolt műveletben végül minden "kisimult". A megdőlt pótkocsit sikerült kiegyensúlyozni kibillentve, így a húzás közben nem borult fel. Amikor a traktor és munkagépe is kikerült a nyomvályúból, láthatóan leesett a kő a csapattagok szívéről. Ezek után már "gyerekjáték" volt a szerelvény kihúzása.

Természetesen, a teljes nyugalom akkor uralkodott el, amikor a termény sértetlenül bekerült a magtárba.

Indexkép: Young Guns Farming

Neked is van egy történeted egy-egy izgalmas akcióval a mezőgazdaságban? Várjuk a fotókat és videókat a szerkesztoseg@agroinform.hu e-mail címre.