A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke az InfoRádió kérdéseire válaszolva azt mondta,  hogy már túl jár a csúcson az élelmiszer-infláció, aminek egyik összetevője az emberek takarékoskodása miatti forgalomcsökkenés. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint közben a nagy beszállítóktól kedvezményt kaptak a kereskedők.

Már túl jár a csúcson az élelmiszer-infláció, aminek egyik összetevője az emberek takarékoskodása miatti forgalomcsökkenés – fotó: pixabay.com

Néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára csökkenni fog

Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint az élelmiszer-infláció a csúcsra ért, így néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára csökkenni fog, vagy legalábbis kisebb mértékű növekedésre lehet majd számítani.

A jelenlegi legjobb tudomásunk szerint azt állíthatjuk, hogy néhány hónapon belül egyes élelmiszerek ára valószínűleg csökkenni fog, de az szinte biztos, hogy az élelmiszer-infláció mértéke január-februárban platózik

– fogalmazott február utolsó napján, hozzátéve: "hacsak valami újdonság nem történik a piacon".

Normalizálódni látszanak a gabonapiacok

Éder Tamás elmondta, az árcsökkenésnek az az oka, hogy mára normalizálódni látszanak a gabonapiacok, mindenki az új termést várja, ami ha "normális" lesz az északi féltekén, akkor az a gabonák árára mindenképp "csitítólag hathat". Ez azért fontos, mert az élelmiszerek ára összefügg a gabonák árával (alapanyag, pékáru, takarmány).

Ehhez hozzájön, hogy az energiahordozók jelenleg egy picit kedvezőbb ár mellett kerül be a termékpálya több szereplőjének a termelésébe, mint mondjuk október-decemberben.

- mondta, majd a tejtermékekről is beszélt:

Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett, ugyanígy a platózás utáni csökkenés is valószínűleg nem egyszerre fog végbemenni. Tény, hogy a tejtermékpiacon az árcsökkenés első jelei megjelentek. Voltak is bejelentések egyes kiskereskedelmi láncok részéről. A tejhiányos piac lassan oldódni látszik.

Viszont Éder Tamás szerint azt is figyelembe kell venni, hogy egyelőre nem igazán csökkentek az egyéb költségek - például továbbra is fennáll a munkabérek emelkedése.  A magas árakra a fogyasztók is reagálnak: 10 százalékkal volt alacsonyabb a decemberi kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbinál, a csökkenő kereslet pedig visszafogja az árakat.

üzlet

Az árnövekedés különböző időszakokban és különböző termékekre nézve eltérően jelentkezett – fotó: pixabay.com

A Kereskedelmi Szövetség szerint az energiaár és az ársapka az árcsökkenés gátja

Már az üzletekben is elkezdtek csökkenni az élelmiszerárak – mondta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, hozzátéve, hogy még túl magas az energiaár aránya a kisebb feldolgozóipari beszállítók önköltségében ahhoz, hogy ez a folyamat felgyorsuljon.

A főtitkár arról számolt be, hogy az élelmiszerek ára már elkezdett csökkenni, - különösen igaz ez a tejtermékekre - mivel számos nagy feldolgozó kedvezményes árat ad a kereskedőknek. Viszont a kiskereskedők hiába csökkentenének még árat, olyan nagy az energiaár aránya más, kisebb beszállítók, feldolgozóipari szereplők költségeiben, hogy náluk nem tudnak kedvezményeket elérni. A főtitkár szerint, mivel az energiaárak jellemzően hosszútávra fixáltak, lassú folyamatra kell készülni.

pékáru

A pékségek nehezen, vagy nem is tudnak árat csökkenteni a magas energiaköltségek miatt – fotó: pixabay.com

Neubauer Katalin szerint jó lenne lehetőséget teremteni arra, hogy az olyan nagy energiaigényű területeken, mint a hús- és tejipar, a száraztészták, a pékáruk, a feldolgozóipari szereplők újratárgyalhassák az energiaszolgáltatójukkal a szerződésüket. Példaként a száraztésztát említette, aminek az esetében hiába csökken a világpiacon a két fő alapanyag, a tojás és a liszt ára, a magas energiaárak miatt ez a fogyasztói árakban nem tud érvényesülni.

Neubauer Katalin hozzátette:

Az ársapka nagy gátja az árcsökkenésnek például a cukornál. Ez nem hangzik túl észszerűen, hiszen a cukor fogyasztói ára igen alacsony. Ám emögött nagyon magas beszerzési ár van. Egyszerűen a piac nem talál a helyére, mert túlzott keresletet generál a mesterségesen nyomva tartott fogyasztói ár.