Vége a tészta-káosznak a boltokban! Jöhet a rendrakás a száraztészták világában! Ha te is elbizonytalanodtál már a tésztapolc előtt, hogy a "friss tojásos" valóban friss tojásból készült-e, vagy hogy a teljes kiőrlésű tényleg az, aminek állítják, akkor most figyelj! Az Agrárminisztérium új rendelettervezete most minden eddiginél pontosabban szabályozná, mitől lesz egy tészta az, ami. És ez nem csak a vájtfülű gasztrofanatikusokat érinti, hanem mindenkit, aki szereti a jó magyar tésztát.


Friss tojásos? Csak ha tényleg friss!

Eljött a pillanat, amikor a "friss tojásos" felirat többé nem csak egy hangzatos marketingfogás! A jövőben csak azok a tészták viselhetik ezt a címet, amelyek valóban maximum 48 órás tojásléből készülnek - tudjuk meg a pénzcentrum.hu írásából. Tojáspor vagy egyéb trükközés? Felejtsd el! Ez a változás a prémium minőségű tészták rajongóinak igazi győzelem: végre tiszta vizet öntenek a pohárba (vagy inkább a fazékba!).


tészta

Változások jönnek a száraztésztáknál. – Fotó: Shutterstock

A "teljes kiőrlésű" száraztészta csomagolásán mostantól csak akkor szerepelhet ez a jelző, ha a tészta kizárólag teljes kiőrlésű lisztből készült. Nincs több félig-meddig egészséges, "kicsit barna" tészta! Ez a szabályozás egyértelműen az egészségtudatos vásárlóknak kedvez, akik biztosak akarnak lenni benne, hogy valóban azt kapják, amit a csomagoláson ígérnek nekik.


Ízesített, színes, dúsított – itt a tésztaforradalom!

A jól ismert, de kissé homályos "egyéb száraztészta" kategória a múlté! Helyette jönnek az "ízesített, dúsított, színezett" tészták, ahol minden egyes szín és íz pontosan fel lesz tüntetve. Spenótos, paradicsomos, bazsalikomos vagy épp lencsés tésztát keresel? Mostantól könnyebb dolgod lesz, és a gyártók is jobban el tudják különíteni prémium termékeiket.


Szigor a tojástartalomnál, könnyítés a savfoknál

A rendelet nem csak a fantázianeveken változtat: a minőségi előírások is szigorodnak. A savfok – ami eddig sok fejtörést okozott a gyártóknak – kikerül a követelmények közül, viszont a tojástartalomra mostantól nagyon oda kell figyelni. Pontosan meghatározzák, hány tojásnak kell lennie egy kiló tésztában, és mekkora lehet az eltérés. Így a vásárló tényleg azt kapja, amit a címke ígér.


Jó hír a gyártóknak, hogy a teljes átállásra másfél évük lesz, vagyis 18 hónapos átmeneti időszakot kapnak. Így mindenki fel tud készülni a nagy tésztareformra, és a vásárlók is fokozatosan találkoznak majd az új címkékkel, kategóriákkal.

A száraztésztából tehát nem kell most túl sokat beszerezni, hiszen az ellátás folyamatos lesz az átállás alatt is.